Lowcost gastroturistika #1: Macedónsko

Len v máloktorej tradičnej kuchyni európskych krajín sa dokážeme najesť tak zdravo a zároveň lacno, ako v Macedónsku. Maličká krajina je „srdcom Balkánu“ a mnohí z nás možno ani netušia, že sa nachádza v Európe. Pri svojich dovolenkových potulkách ju obchádzame, alebo ňou maximálne prechádzame, keď smerujeme do Grécka. A to je obrovská chyba. Dám ti niekoľko dôvodov, prečo by si mal Macedónsko navštíviť, a to nielen kvôli gastronómii.

Niečo málo o malej krajine

Štátik s vlajkou slnka na červenom pozadí bol kedysi súčasťou Juhoslávie, svoju samostatnosť získal v roku 1991. Hlavné mesto Skopje je zvláštnou zmeskou neoklasickej architektúry pripomínajúcej budovy v antickom Grécku, ošarpaných budov z čias zašlého komunizmu a islamskej architektúry.

Socha Alexandra Macedónskeho v hlavnom meste Skopje (Foto: alexanderthegreatfountain.com)

Taktiež nikde zrejme nenájdeš toľko sôch na kilometer štvorcový, ako v macedónskom hlavnom meste. Dominantou hlavného námestia sú dve gigantické jazdecké sochy. Jednou je, samozrejme, Alexander Macedónsky, ktorý je národným hrdinom a Macedónci sa do dnešného dňa hádajú s Grékmi o jeho pôvode. Oba národy tvrdia, že sa narodil a žil na ich území. Macedónci to celkovo nemajú s Grékmi ľahké, pretože si nárokujú na ich územie a Macedónsko ako samostatný štát v podstate neuznávajú.

Starý Bazaar – turecká štvrť v Skopje

Napriek takémuto ťažkému osudu sú Macedónci veľmi príjemní a srdeční ľudia. Ich jazyk je slovanský a keď náhodou nevieš po anglicky, určite sa s nimi rukami-nohami dohovoríš. A aby sme konečne hovorili o jedle, Macedónci v prvom rade nezaprú, že sú z Balkánu. To znamená mäso, chlieb, pečivo a ešte raz mäso. Avšak okrem toho je Macedónsko kráľovstvom paprík a paradajok kvalitnej domácej produkcie. Macedónsky šalát z pečených paprík, paradajok a syra kaškaval musíš ochutnať.

Šalát z pečenej papriky a paradajok

Šalát z pečenej papriky s olivami a domácou zeleninou, tousty so syrom kaškaval a mletou paprikou

Grécky šalát na macedónsky spôsob – olivy sú výhradne s kôstkou

Kráľovstvo paprík a paradajok

Typickými raňajkami Macedóncov je káva. Jedlo si doprajú až v neskoršie doobedie. Zvyčajne je to burek plnený mletým mäsom, alebo syrom a špenátom, či iné druhy pečiva najmä z lístkového cesta, ktoré zapíjajú domácim kefírom či bielym jogurtom. Obed prichádza na rad až neskôr. Ak sa na potulkách Macedónskom budeš chcieť zdravo najesť, široký výber zdravých jedál v reštauráciách ťa prekvapí.

Burek so syrom a špenátom

Okrem mnohých rybích špecialít môžeš ochutnať zapečenú ryžu so zeleninou oriz tava, gravče-tavče, čo je zapečená biela fazuľa s paprikou, plnenú papriku, dusenú kapustu so zeleninou postna zelka, pindžur (čo je podobné jedlo, ako naše lečo, avšak bez vajca a klobásy). Typickým mäsovým pokrmom je pleskavica – akási fašírka z hovädzieho mäsa. Obľúbenými nátierkami macedóncov sú ajvar, nátierka z papriky a ljutenica, ajvaru podobná nátierka, do ktorej sa však pridávajú mäsité paradajky.

Gravče-tavče – zapečená fazuľa s paprikou

Pleskavica v arabskom chlebe s ajvarom

Zapekaná zelenina so syrom kaškaval a čerstvým sezamovým pečivom

Zbaľ si batoh

Vieš, čo je ešte na týchto jedlách extrémne dobré, okrem ich chute a zdravotných benefitoch? Cena. V reštaurácii sa totiž dokážeš do sýta najesť za v prepočte asi 5€. Platí sa Macedónskym denárom, ktorého inflačná hodnota oproti euru je veľmi nízka. To znamená, že sme ti práve dali tipy na super low-costový trip za chutným a zdravým jedlom a extravagantnými historickými pamiatkami.

RECEPT: Gravče tavče

  1. Bielu fazuľu (450 g) povar spolu s nasekanou cibuľou (2 ks), čiernym korením a bobkovým listom asi 2 hodiny – do mäkka a krémova.
  2. Na panvičke rozpáľ olivový olej a pridaj koreniny – mletá paprika, cesnak, rasca a iné podľa chuti, miešaj asi 1 minútu.
  3. Na panvicu pridaj nakrájanú mrkvu (1 veľkú) a paradajky (400 g). Pridaj uvarenú fazuľu, osoľ a dobre premiešaj.
  4. Zmes vlož do pekáča a peč pri 200 stupňoch asi 30 minút.
  5. Podávaj s tmavým pečivom alebo pečenou paprikou.

Galéria

narodna galeria v skopje macedonsko

Národná galéria v Skopje

preprava vajicok v macedonsku

Sofistikovaná preprava tovaru v dedinke Radožda

klastor pri jazere Ohrid

Kláštor pri jazere Ohrid

macedonsky vidiek trhy

Macedónsky vidiek

macedonsky vidiek

Macedónsky vidiek

macedonske hory

Všadeprítomné skalnaté hory s krížmi na vrcholoch

mramorove jazero v macedonsku

„Mramorové jazero“ – skrytý poklad v horách

 

Titulná fotka: Jazero Ohrid (theguardian.com)

Fotky a galéria: Jarmila Knapcová

 

Podobné články

Komentovať