Priprav si klíčky – superpotravinu, ktorá obsahuje niekoľkonásobne viac živín ako zelenina

Chceš oživiť svoj jedálniček? Naklíč rôzne semienka či strukoviny. Nejde len o módny doplnok zeleninových šalátov. Sú bohatým zdrojom prospešných látok pre náš organizmus – obsahujú množstvo vitamínov, bielkovín, minerálov a vlákninu.

Všetky semiačka potrebujú na klíčenie (na svoj rast) množstvo energie a vitamínov, a preto sa ich množstvo v čase klíčenia znásobuje. To dáva logiku, však? Niektoré klíčky sa svojimi nutričnými hodnotami môžu dokonca vyrovnať mäsu.

klicky-mungo-fazulky

Klíčky mungo fazuliek

Na klíčenie nepotrebuješ nič špeciálne

Však ich už chceš aj ty? Prezradíme ti, ako na ne. Nejde o žiadne šľachtenie, dopestovať si klíčky je skutočne jednoduché a dokonca na to nepotrebuješ ani žiadne špeciálne prostriedky. Vystačíš si s pohárom/miskou, sitkom alebo bavlnenou gázou a gumičkou. Tí náročnejší si môžu zakúpiť špeciálne nádoby na klíčenie ale ver nám, nepotrebuješ ich a klíčiť môžeš hravo aj na intráku.

Vyber si správne semiačka

Klíčiť môžu rôzne semiačka. Najčastejšie sa však necháva naklíčiť mungo fazuľa, šošovica, cícer, brokolica, žerucha, pšenica a iné druhy obilia… Avšak pozor, niektoré semiačka majú jedovaté klíčky. Do tejto kategórie spadajú napríklad semiačka klasickej fazule (neplatí pre mungo). Nevhodná na klíčenie je väčšina druhov orechov: para orechy, kešu, pistácie, vlašské orechy, makadamové orechy.

Toľko z teórie. Prejdime k samotnému postupu

Vybranú surovinu dôkladne prepláchni, popreberaj a vyhoď zlé kúsky. Následne ju vlož do pohára a zalej vodou. Na pohár ulož gázu, zachyť ju gumičkou (gázu potrebuješ na scedenie vody) a nechaj odpočívať, najlepšie v tme. Semienka sa prirodzene vyvíjajú v zemi. Zväčša sa necháva močiť celú noc, vždy si však pred klíčením radšej vygúgli dobu namáčania vybraných semiačok.

Napríklad šošovica, proso či slnečnicové semiačka potrebujú 8 hodín namáčania, hrášok a cícer 9 – 12 hodín, pričom všetky klíčia v rozmedzí 2 – 3 dní. Niektoré však potrebujú viac času. Napríklad tekvicové semiačka je potrebné namáčať 12 hodín a vyklíčia ti za 3 – 5 dní.

Ráno ich opäť prepláchni a vodu dôkladne sceď. Teraz budeš musieť udržiavať semiačka vlhké. Ráno a večer ich polej vodou. Ale pozor! Prebytočnú vodu vždy vylej, aby nezačali plesnivieť. Odlož ich na tmavé a teplé miesto. Za 2 – 5 dní (v závislosti od druhu semiačok) by ti mali krásne vyklíčiť.

Pripravili sme ti stručný prehľad doby namáčania a klíčenia jednotlivých semien a plodov.

navod-doba-klicenia-a-namacania-semienok

Ok, mám klíčky. Čo teraz?

Po vyklíčení ti ich odporúčame ešte krátko povariť, respektíve blanšírovať. Pri klíčení totiž vznikajú rôzne baktérie, ktoré by si s tvojím tráviacim traktom nemuseli rozumieť. Mnoho ľudí ich však konzumuje aj surové.

Klíčky môžeš pokojne zjesť celé, a teda aj s korienkami. Pridaj ich do polievky, šalátu, nátierky, zmiešaj s prílohou – vlastne si s nimi rob, čo len chceš. Hodia sa naozaj k rôznym pokrmom. Čo nezješ, usuš utierkou, vlož do misky a šupni do chladničky. Budeš sa z nich môcť tešiť ďalšie 3 – 4 dni. Tak, čo povieš? Ideš do toho? 😊

Vyskúšaj aj náš recept na šalát s mungo klíčkami 🙂

Instagram galéria dobrôt s klíčkami

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/BnyzSY1BLmB/?tagged=sprouts“ hidecaption=“false“ width=“612″] [instagram url=“https://www.instagram.com/p/BowXCn9g4fA/?tagged=sprouts“ hidecaption=“false“ width=“612″] [instagram url=“https://www.instagram.com/p/BovItryge1I/?tagged=sprouts“ hidecaption=“false“ width=“612″] [instagram url=“https://www.instagram.com/p/Bot_NlZgDlZ/?tagged=sprouts“ hidecaption=“false“ width=“612″] [instagram url=“https://www.instagram.com/p/Bot_Mcsjrek/?tagged=sprouts“ hidecaption=“false“ width=“612″]
Podobné články

Komentovať