Ako si lowcostovo zariadiť svoj prvý byt

Nie je nič lepšie, ako začať sa stavať na vlastné nohy vo svojom vlastnom byte. Ak ti však zostalo len málo úspor po mesačnej splátke nájomného či úveru za byt, neboj sa. Nemusíš žiť v byte, v ktorom je len nafukovacia posteľ a tanier so šálkou. Zariadenie bytu nie je také finančne náročné, ako sa môže zdať.

Samozrejme, keď si odmyslíš nutné spotrebiče, akými sú chladnička, práčka alebo sporák (ten sa dá nahradiť dvojplatničkou), veľa vecí sa dá riešiť lowcostovo. Ak si kúpil starší alebo nezariadený byt, nie je taký problém vyčarovať z neho príjemné miesto a v tom najlepšom prípade aj docieliť pocit domova.

Čarovanie z paliet

Paletové zariadenie je hitom posledných rokov a my úplne rozumieme prečo. Z paliet sa dá vyčarovať takmer všetko – od postele cez skrinky, sedačky, poličky až po stolík či vešiak na stene. Záleží len na tvojej fantázii, dobrom DIY postupe na nete a zariadenie je na svete. Ak zoženieš viac paliet, dokážeš z nich vytvoriť všemožné veci rôzneho typu a štýlu.

Možno sa ti takýto nápad zdá fádny, no palety oživíš farbami, ktorým sa nekladú žiadne medze. Napríklad ak chceš vyrobiť posteľ, môžeš palety natrieť na bielo a zospodu ju podsvietiť vianočnými svetielkami. Na spojené palety položíš matrac a hneď máš kde spať. To isté sa dá docieliť aj so sedačkou. Nátery môžu byť ľubovoľné, môžeš k nim pridať pekné skrutky alebo úchytky a tvoj byt bude okamžite pôsobiť lepším dojmom.

sprav si nabytok z paliet

lacny nabytok z paliet

(Foto: homedit.com)

Pomoc z druhej ruky

V súčasnosti sú blšáky a sekáče stále populárnejšie. Na dobrom blšom trhu nájdeš okrem oblečenia aj kopec starého, no štýlového a použiteľného nábytku. Tvoja peňaženka zostane plná a pomôžeš aj životnému prostrediu. Ak si trocha kreatívna duša, stačí takto kúpený nábytok obrúsiť, prelakovať či prefarbiť a dizajnérsky kúsok je na svete. V lepšom prípade možno s úlovkom nebudeš musieť robiť nič.

zrenovuj stare stolicky

(Foto: decordecoratinganddesign.com)

Nevyhoď, použi

Toto trocha súvisí s predchádzajúcim bodom, najmä so spomínanými sekáčmi. Starými pulóvrami či svetrami alebo tričkami môžeš tiež vdýchnuť svojmu bytu želaný efekt. Nehovoríme o tom, aby si niekam na stenu vešal staré oblečenie, ide o to, že z neho môžeš vykúzliť nový poťah na starý vankúš alebo na operadlo stoličky. Využiť môžeš napríklad aj svoje nenosené tričká s vtipnými nápismi či zaujímavými ilustráciami.

recykluj stare oblecenie

recykluj stare oblecenie

(Foto: ducklingsinarow.com)

Vymaľuj si komfort

Najmä v starom byte môžu byť farby veľmi dobrým pomocníkom. Nemusíš hneď meniť podlahy alebo vymieňať staré radiátory či parapety. Kúp si farbu, ktorá lahodí tvojmu oku a maľuj. Farby dodajú aj staršiemu bytu nového ducha. A to isté platí aj pri starom nábytku. Nevyhadzuj, vymaľuj.

vymaluj nabytok

(Foto: elghorba.org)

Dekoruj

Fádnym stenám môžu pomôcť fotky, obrazy, nástenky. Investícia je minimálna, no výsledný efekt neoceniteľný. Je už len na tebe, či si skôr na spomienky alebo na staré obrazy, plagáty alebo motivačné citáty na polystyrénovej nástenke obalenej do peknej látky (starý záves, návlečka) zavesenej na stene.

lacne tipy na dekoracie

(Foto: keribrownhomes.org)

Dúfame, že sme ťa inšpirovali a z tvojho prvého bytu bude čoskoro príjemné miesto, kam sa budeš po náročnom dni rád vracať. A okrem iného sa tam nebudeš hanbiť pozvať svoju polovičku, kamošov či zvedavých rodičov.

Podobné články

Komentovať