Ako získať potrebný čas a prestať sa ponáhľať?

Často to vyzerá, akoby bolo novým trendom stále sa niekam ponáhľať. Ulice sú plné vystresovaných ľudí, ktorí sa za niečím ženú, a pritom stále nič nestíhajú. Nebuď ako oni.

Neponáhľaj sa

prestanme sa ponahlat

Môže to znieť akokoľvek absurdne, ale ak chceš začať stíhať viac vecí, prestaň sa ponáhľať. Keď budeš stále niekam bežať, buď na niečo podstatné zabudneš, alebo čosi urobíš zle. Z neustáleho zhonu vzniká nedostatok sústredenia sa, takže sa dostaneš do fázy, v ktorej ti z hlavy ujdú dôležité deadline-y a iné podstatné veci. V neposlednom rade bude tvoja robota chaotická a nedôsledná. Prestaň sa ponáhľať, zvoľni tempo. Nádych, výdych. Deň má 24 hodín, z ktorých môžeš naplno využiť viac ako polovicu. Nestresuj sa, času je dosť.

Plánuj

planovanie je zaklad

S predchádzajúcim bodom veľmi úzko súvisí plánovanie. Najskôr sa budeš možno cítiť zvláštne. No ak naozaj zabúdaš, pokojne si môžeš do diára zapísať aj to, kedy sa máš napiť alebo kedy máš ísť vyvenčiť psa. To sú, samozrejme, len základné veci, ktoré primárne súvisia s tvojím životom. No tiež sa stane, že na ne môžeš zabudnúť. Dôležité je zapisovať si dokedy máš odovzdať prácu v škole alebo splniť termín nejakého zadania v práci. Každú z vecí, ktoré máš urobiť, si poznač. Rozdeľ ich farebne a priorizuj ich. Projekty, na ktorých pracuješ, môžeš tiež rozčleniť. Ušetríš tak čas hľadaním a budeš presne vedieť, dokedy máš na danú vec čas.

Nevyspávaj

nevyspavaj dlho

Ak nestíhaš, nevyspávaj alebo neponocuj. Samozrejme, spánok je dôležitý. Nik netvrdí, že máš spať štyri hodiny za noc, ak ti to nerobí dobre, no nemal by si spať ani dvanásť hodín. Nie je to zdravé a ani ekonomicky efektívne. Preto, ak vieš, že na teba čaká dôležitý projekt, ktorý musíš dokončiť, nebuď v piatok večer vonku do rána. Voľný čas si užiješ, keď splníš konkrétnu vec svietiacu v diári na červeno.

Nevyhováraj sa

ziadne vyhovorky

Vyhováranie ešte nikomu nepomohlo. Nelamentuj, že na nič nemáš čas a že máš toho veľa. Ak toho toľko nechceš, tak to nerob. Všetko je len na tebe. Ty si určuješ svoju cestu. No kedy si netvoriť sľubnú budúcnosť ako teraz, keď si plný nových nápadov a energie? Prestaň sa vyhovárať. Lepšie plánuj a všetko zvládneš.

Neprokrastinuj

stop prokrastinacii

Je to síce klišé, no kto povedal, že to nie je pravda? Čo môžeš urobiť dnes, neodkladaj na zajtra. Lebo zajtra príde milá kolegyňa či spolužiačka, ktorá bude chcieť pomôcť a ty budeš mať na jeden deň oveľa viac práce, ako by si mal pôvodne. Niekedy sú dni, počas ktorých s ničím nevieme pohnúť. Kreativita nefunguje a nové nápady sa nerodia. Ak ti však nejde jedna vec, rob druhú. Nedovoľ, aby sa ti nakopila práca. Potom sa ti nakopia aj šedivé vlasy a stres.

Ži

vychutnavaj si zivot

Nezabúdaj, že robota a práca sú síce dôležité, no podstatný si aj ty. Bez šťastného a spokojného JA nepodáš dobré výsledky. Skús si prácu nadrobiť či dobre rozvrhnúť a niekam na deň či víkend bez výčitiek vybehni. Načerpaj energiu, vypusti trocha paru. Prídeš na nové myšlienky i nápady. A možno sa prebudí aj fantázia. Všetko vo svete môže byť predsa inšpiráciou.

Podobné články

Komentovať