Plastovú ekologickú katastrofu vieš odvrátiť aj ty. 5 tipov na nižšiu spotrebu plastov v každodennom živote

Niektoré situácie musí človek zažiť na vlastnej koži, aby precítil ich závažnosť. Podobne je to zrejme aj s ekologickými problémami. Nedávno sme sa vrátili z krásnej Malorky, z ostrova bohatého na krásne pláže a milých ľudí. Každé poobedie nám však predviedol aj svoju odvrátenú tvár. Lepšie povedané, nastavil nám zrkadlo. More zakaždým vyplavilo množstvo odpadu, najmä plastu. Od jogurtových pohárov, šampónových fľašiek, obalu od Cheetos čipsov až po drobné potrhané kúsky igelitiek.

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/BoFDeTuitNg/?tagged=noplastic“ hidecaption=“false“ width=“612″]

Predstav si, že vstupuješ do vytúženého mora. Vlny však neprinášajú osvieženie, iba hrôzu. Kľučkuješ medzi odpadom, ktorý ti pri plávaní omýva telo. Rozčuľuješ sa, no v tom ti dopne, že si za to môžeš aj sám. Tak nejako sme sa cítili, a práve preto sme sa aj my rozhodli prispieť článkom do „mora“ internetových tipov na život s minimálnym využitím plastov. Veď aj kvapka v mori niečo znamená.

Ak ti náhodou znečistenie v mori až tak neprekáža a na dovolenky nechodíš, mysli aspoň na osud morských zvierat. Odpad sa dostáva do riek, odtiaľ do oceánov. Oceán sa každoročne „obohacuje“ o 8 metrických ton plastového odpadu. A situácia sa stále zhoršuje, pretože spotreba plastu stúpa. Tento odpad zabíja morský život – ryby, veľryby, korytnačky, tulene, delfíny. Tie si ho často mýlia s potravou a následne umierajú na poškodenie vnútorných orgánov. Znepokojujúce obrázky sme sa nerozhodli pridať, lebo ťa nechceme odradiť od čítania tohto textu, ale presvedčiť ťa pridať sa k nám a odbremeniť planétu. Lebo vieš, there is no planet B.

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/Bnf3FqRB4sl/?tagged=plasticocean“ hidecaption=“false“ width=“612″]

Ako teda môžeš znížiť spotrebu plastov v každodennom živote? Existuje množstvo spôsobov. Stačí sa zamyslieť a zoptimalizovať každodennú rutinu.

1. Zaobstaraj si stálu fľašu

Ak so sebou nosíš vodu, robíš dobre. Nekupuj si však zakaždým novú fľašu minerálky. Na trhu nájdeš množstvo štýlových sklených aj plastových fliaš, ktoré sú opätovne použiteľné. Šetríš tým nielen životné prostredie, ale aj svoju peňaženku.

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/Bn8qU8Tg4NP/?tagged=equa“ hidecaption=“false“ width=“612″]

2. Nákup v potravinách si odnášaj v plátených taškách

Super, nie? Veď teraz sú ozaj v kurze. Nájdeš ich v rôznych veľkostiach, s rôznou potlačou. Mnoho zručných ľudí sa venuje maľbe na textil. Tí ti na želanie vykúzlia originálnu tašku podľa predstáv.

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/BgDc92pF4PK/?taken-by=lu_dizajn“ hidecaption=“false“ width=“612″]

3. Nos so sebou to isté mikroténové vrecúško

Čo v potravinách pri regáli s ovocím či pečivom? Nos so sebou použité mikroténové vrecúško. Okrem toho ovocie a zeleninu, ktoré sa čistia, do igelitky predsa vkladať nemusíš. Zaobstarať si môžeš aj sieťové a platené vrecká na potraviny.

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/BhvrKylh8cj/?tagged=frusack“ hidecaption=“false“ width=“612″]

4. Na festival s vlastným pohárom

Ak si už bol na festivale, a zobudil sa z alkoholických mrákot už nadránom, isto si videl, aká plastová spúšť zostáva na zemi po každej noci. Vezmi si preto na festival vlastný pohár a uži si akciu s odbremeneným svedomím. Mnohé festivaly, našťastie, čapujú pivo už len do zálohovaných pohárov, ktoré musíš na konci akcie vrátiť, aby si dostal späť peniaze.

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/BlDDDVTgDeR/“ hidecaption=“false“ width=“612″]

5. Už žiadne slamky a plastový príbor

Plastové rozmary – inak sa tieto predmety popísať ani nedajú. Život bez nich sa ti nijako výrazne neskomplikuje, naozaj. Ak si žena a nosíš často rúž, mohla by si protirečiť. Berieme. V tom prípade si však môžeš nosiť slamku so sebou. Čoraz viac spoločensky zodpovedných podnikov sa pridáva do iniciatívy #BezSlamky, ktorú pripravil portál Noizz. Pripravili aj mapu podnikov, v ktorých už zaručene zbytočnú slamku ku svojmu drinku nedostaneš. Všetkým podnikom palec hore, ďakujeme!

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/BlVQboUlzRH/?tagged=bezslamkyprosim“ hidecaption=“false“ width=“612″]

V týchto oblastiach obmedzíš plasty pomerne jednoducho. Množstvo iných faktorov už však tak ľahko neovplyvníš. Veď takmer všetka kozmetika je predávaná v plastových obaloch a teraz sa podrž, niektoré samotné výrobky obsahujú ftaláty, mikročiastočky, ktoré sa nachádzajú aj v plastoch.

Pre tých, čo to myslia vážne – bezobalové potraviny

Existujú však uvedomelí a podnikaví ľudia, ktorí sa rozhodli spraviť pre životné prostredie viac. Vďaka nim môžeme nakupovať potraviny, kozmetiku a aj drogériu bez obalov. Bezobalové predajne sú čoraz viac populárnejšie a netýkajú sa len Bratislavy, niektoré už dokonca fungujú aj ako e-shopy. Buď im pošleš vlastný obal, alebo si vyberieš inú alternatívu balenia pri zadávaní objednávky. Pecka, však?

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/BmVEm7pBCT6/?taken-by=bezobalov“ hidecaption=“false“ width=“612″] [instagram url=“https://www.instagram.com/p/BnqLfpEgTHn/?taken-by=spajza_bezobalova“ hidecaption=“false“ width=“612″]

To, že takéto obchody vznikajú, znamená, že Slovákom na životnom prostredí záleží. Ciest, ako ho chrániť je mnoho, vôľa len jedna. Ak sme ťa našimi tipmi nepresvedčili, mrzí nás to. Chceli by sme ťa však aspoň poprosiť o jednu vec – recykluj, to je to najmenej, čo môžeš pre životné prostredie spraviť.

A nám ostatným prajeme pevnú vôľu. Dá sa to! Ak sa chceš o problematike dozvedieť viac, odporúčame pozrieť si tento oceňovaný dokument od National Geographic s názvom A Plastic Ocean.

Podobné články

Komentovať