Nechceš mať cibuľovú peňaženku? Drž sa týchto rád!

Málo peňazí, veľa času. Áno, aj to je život študenta. Napriek tomu, že niekedy vstávaš na prednášku až na 10.00, zohnať si brigádu je naozaj náročné. Lebo málokto hľadá zamestnanca, ktorý chodí do práce každý deň v inom čase. To ale neznamená, že si nemôžeš zarobiť! Ako to? Pozri sa na to s nami, pripravili sme si pre teba niekoľko tipov.

1. Pracuj doma alebo na intráku

Život na vysokej škole je zábavný, ale nepravidelný. Denná rutina neexistuje. Spánok, prednášky a skúšky – všetko je každý deň v úplne inom čase. Ale na každý problém existuje riešenie. Odpoveďou na túto dilemu je práca za počítačom.

Grafické práce

Pre všetkých, ktorí ovládajú Photoshop, ilustrátor či iné grafické programy, je riešenie jasné. V prípade, ak je tvoj študijný odbor reklama či grafika, získaš okrem peňazí aj mnoho cenných skúseností a vytvoríš si slušné portfólio.

Zaregistruj sa na zahraničných fotobankách a predávaj svoje ilustrácie prostredníctvom nich. Ako príklad ti uvediem Shutterstock, Dreamstime, Fotolia a iStockphoto. Grafické šablóny: Zalamuj WordPress témy – svoju prácu následne môžeš predávať na themeforest.net.

Jazyk a preklady

K tomu snáď ani netreba viac dodávať. Kto ovláda jazyk na perfektnej úrovni, môže sa ním živiť naozaj všade. Tak, na čo čakáš?

Fotografie – photoshoot

Hľadáš ten správny uhol niekedy aj celé hodiny? Zrkadlovka je tvoj parťák na cestách? Cestuješ, alebo aspoň fotíš naozaj často? Je ten správny čas túto záľubu speňažiť.

Instagram

Zarábaj si svojím profilom na Instagrame. Krásny instagramový profil plný profesionálnych fotografií má hodnotu. V prípade, že budeš mať dostatok followerov, môžeš výsledky svojej práce speňažiť (testovať produkty, vytvárať PR a pod.). Šancí je naozaj neúrekom, tak šup do toho!

Písanie, copywriting

Môžeš písať o čomkoľvek, v čom sa vyznáš. Online redaktor je slobodné povolanie, ktoré môžeš praktizovať aj počas vysokej školy a naozaj kdekoľvek.

2. Makaj na sebe, vzdelaným patrí svet

Ako vysokoškolák máš dostatok času, tak ho využi. Namiesto vysedávania pri káve medzi prednáškami využi svoj čas produktívne. Vzdelávaj sa a nauč sa niečo nové. K dispozícii je množstvo kurzov a online videí, vďaka ktorým získaš nové znalosti a skills.

Google Digitálna garáž

Vzdelávaj sa zadarmo a užitočne. Google ti s tým ochotne pomôže a vzdelá ťa vo všetkých oblastiach digitálneho sveta. Napríklad ťa zoznámi s analýzami, prenikneš s ním do sociálnych médií, založíš si online obchod a mnoho ďalšieho.

Online kurzy na webe (všeobecne)

Na Youtube nájdeš množstvo kurzov – niektoré sú zadarmo, do iných treba investovať. Jediné, pre čo sa musíš rozhodnúť, je smer, ktorým sa vydáš. Napr. Webrebel alebo online jazykové kurzy: https://www.britishcouncil.sk/anglictina/studium-online/webove-stranky

Kolegovia, vyučujúci, nástenky

Popozeraj sa okolo seba – vysoká škola je predsa miestom, na ktorom sa ľudia vzdelávajú. „Prelustruj“ všetky školské nástenky, opýtaj sa spolužiakov a vyučujúcich. Možností je nekonečné množstvo, stačí ich využiť.

Skupiny na Facebooku

Požiadaj o členstvo v skupinách na Facebooku venujúcich sa špecializácii, ktorú hľadáš. Napríklad ak si marketér, tak: Marketeri, copywriteri, SEO optimalizátori ;). Nájdeš tu nielen šikovných ľudí, ale aj množstvo pracovných príležitostí.

3. Vytvor si dychberúce portfólio a zbieraj referencie

Práca online má jednu zákonitosť – nedostatok osobného kontaktu. Keďže svojho zamestnávateľa v mnohých prípadoch ani nespoznáš osobne, je potrebné, aby si si prácu zohnal bez priameho kontaktu. Na to sú potrebné kvalitné referencie, portfólio, profil či ukážky prác. Samozrejme, vždy v závislosti od oblasti, ktorej sa chceš venovať. Ako na to?

LinkedIn profil

Sociálne siete nie sú len o selfíčkach na Facebooku. Vytvor a vyšperkuj si profil na profesionálnej sociálnej sieti LinkedIn. Tvoje šance na pracovné príležitosti ihneď porastú.

Behance + Pinterest

Ak si grafik či umelec, urob si profil so svojimi najlepšími prácami, ktoré ťa budú reprezentovať. Pekná grafika sa predáva sama = kvalitné portfólio robí Art Directora.

Blog

Napíš si pár článkov, ktoré budeš posielať ako svoje referencie, prípadne si založ vlastný blog. Ak ti to aj nevyjde na prvýkrát, aspoň sa budeš zdokonaľovať v písaní a môžeš sledovať reakcie ľudí.

Každý tvoj budúci zamestnávateľ bude chcieť vidieť tvoju prácu. Priprav sa na to poriadne, má to zmysel!

4. Investuj to, čo si zarobil

Na záver ešte jedna posledná, snáď najpríjemnejšia téma. Čo urobiť so zarobenými peniazmi? Minúť ich? To vieme všetci. Ale už menej ľudí si vie peniaze odložiť či investovať do niečoho, čo zabezpečí ich rast. Máš niekoľko možností.

Sporiaci účet

Ako študent si môžeš založiť sporiaci účet. Existujú rôzne druhy sporiacich účtov:

  • bežný – často je súčasťou bežného účtu, nemá žiadne podmienky ani fixáciu;
  • sporiaci účet na dobu určitú – tvoje peniaze máš stále k dispozícii, no ak ich ponecháš na účte bez zmeny stanovenú dobu, dostaneš od banky vyšší úrok;
  • sporiaci účet s úrokom podľa vkladov – tu platí priama úmera: čím väčšiu sumu na svoj účet vložíš, tým vyšší úrok získaš. Samozrejme, v tomto prípade je tiež dôležitá dĺžka doby, na ktorú peniaze do banky odkladáš. Čím vyššia doba, tým vyšší úrok.

Samozrejme, každá banka má vlastné produkty, ktoré sa vzájomne líšia. Predtým, ako sa pre nejaký rozhodneš, urob si detailný prieskum.

Podielové fondy

V prípade, že máš už niečo zarobené, ponúka sa ti ešte jedna možnosť – podielové fondy. Tie nájdeš u mnohých správcovských spoločností. Ty si investorom a za stanovenú sumu si zakúpiš podielové listy (tie reprezentujú tvoju časť majetku). Ak sa zvýši hodnota cenných papierov (fondu), vzrastie aj hodnota majetku, a teda získaš výnos, ktorý sa vypočíta na základe tvojho podielu.

Zhrnutie

  • Každý, kto má chuť a je šikovný, zarobí si. Inak to nie je ani keď si študent 🙂
  • Vyber si oblasť alebo odbor, ktorý by ti vyhovoval (ideálne súvisiaci so štúdiom) a choď do toho.
  • Stretávaj sa s kamarátmi a vymieňajte si skúsenosti. Vzdelávaj sa na všetkých dostupných online aj offline kanáloch.
  • Investuj!
Podobné články

Komentovať