Karamelizovaný pečený tempeh

karamelizovany tempeh

0 / 5

40 min 4 5 €

73

Karamelizovaný pečený tempeh

Popularita tempehu rastie, niet sa čo čudovať. Je to vynikajúca a zdravá bašta z fermentovanej sóje. Ak ho chceš vyskúšať a rád objavuješ nové, nepoznané chute, máme pre teba recept, ktorý trafí hneď dva klince po hlavičke. Údený tempeh si pripravíme na sladko, v neskutočnej karamelizovano-arašidovo-maslovej marináde. Poď do toho s nami.

Ingrediencie ♢ Nákupný zoznam

balenie tempehu (údený alebo obyčajný)

2 lyžice krémového arašidového masla

2 lyžice tamari alebo sójovej omáčky

3 lyžice javorového sirupu (môžeš nahradiť agave sirupom alebo čajovou lyžičkou

1 a pol lyžice oleja (ideálne sezamového, môže byť aj olivový) ak nechceš pridať olej, pridaj proste väčšie množstvo ostatných tekutých ingrediencií

čili (ak máš rád)

Tip po študentsky

Marinádu môžeš použiť napríklad aj na údené či natural tofu.

Postup Príprava: 20 minTepelná úprava: 20 min

Krok 1Tempeh nakrájaj na kocky. Čím menšie kocky, tým viac nasajú marinádu.

Krok 2Priprav marinádu z oleja, arašidového masla, tamari či sójovej omáčky, sirupu a čili, dobre všetko rozmiešaj v miske a dochuť podľa seba. Neboj sa výraznej chuti.

Krok 3Do marinády pridaj nakrájaný tempeh a poriadne premiešaj, nech sú všetky kúsky obalené.

Krok 4Misku vlož do chladničky na minimálne 2 hodiny, ideálne 24 hodín. Zmes občas premiešaj. Čím dlhšie bude tempeh v marináde, tým bude chuť výraznejšia.

Krok 5Trúbu predhrej na 190 stupňov.

Krok 6Na plech ulož papier na pečenie, vysyp tempeh a polej ho zvyšnou omáčkou. Pre lepšiu chuť ho môžeš ešte poliať čerstvým tamari a sirupom (vodou s cukrom).

Krok 7Peč 20 až 30 minút, alebo dokedy sa na kúskoch vytvorí hnedastá karamelizovaná vrstva.

Krok 8Podávaj k čomukoľvek, k ryži, čínskym slížom alebo do šalátu.

Komentovať

dubakova omackasalat s klickami a hokkaido tekvicou