Mrkvový koláč s citrónovým krémom

0 / 5

60 min 12 8 €

133

Mrkvový koláč s citrónovým krémom

Pomaly ide jar a s ňou aj slnko, na ktoré sa asi všetci tak netrpezlivo tešíme! Osláv príchod jari s týmto super chutným a zdravým koláčom. Prečo je zdravý? Pretože obsahuje mrkvu, ktorá je plná vitamínov, betakaroténu a iných zdraviu prospešných látok (presne tak, ako nás to učili už v škôlke). Mrkvový koláč je možno trochu netradičný, ale chuťovo veľmi dobrý. Prinášame ti ho s jemne citrónovým krémom, no ak nie si príliš na krémy a chceš obmedziť cukor, pokojne ho vynechaj. (Kto ale krém nemôže mať rád? To je predsa na koláčoch to najlepšie). Plus príprava tohto receptu nie je vôbec tak zložitá, ako sa možno zdá, tak si nájdi trošku času a ideš na to zlato!

Ingrediencie ♢ Nákupný zoznam

2 šálky preosiatej hladkej múky + 1 ČL na vysypanie plechu

1 šálka cukru

1 ČL kypriaci prášok

1 ČL sóda bikarbóna

1 ČL škorica

1/2 ČL muškátový oriešok

na špic noža kardamónu (nemusí byť)

1 šálka posekaných vlašských alebo iných orechov + na ozdobu

2 šálky na jemno postrúhanej mrkvy aj so šťavou, ktorá sa vytvorí (cca 2 stredne veľké mrkvy)

2 PL mleté ľanové semiačka + 6 PL horúca voda = náhrada vajec

1/2 šálky oleja + 1 ČL na vymastenie plechu

1/2 šálky rastlinného mlieka (mandľové, ovsené, sójové)

1/2 PL jablčný ocot Na krém:

1/2 šálky (100g) rastlinného masla

1 šálka preosiateho práškového cukru

2 PL citrónová šťava

kvapka vanilkovej esencie

Tip po študentsky

Tento hustý koláčik sa hodí perfektne na oslavy, párty, nedeľné posedenie pri káve či čaji alebo na rôzne iné všedné i sviatočné príležitosti.

Postup Príprava: 30 minTepelná úprava: 30 min

Krok 1Ako prvé si zmiešaj mleté ľanové semienka s horúcou vodou a daj do chladničky stuhnúť aspoň na 10 minút. Zo zmesi sa vytvorí sa vajcová konzistencia, čo pomôže spojiť cesto.

Krok 2Predhrej rúru na 175°C.

Krok 3Do misky daj všetky suché ingrediencie, čiže: preosiatu múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok, kardamón , cukor a posekané orechy a poriadne premiešaj.

Krok 4V druhej miske zmiešaj všetky mokré ingrediencie: postrúhanú mrkvu, olej, mlieko, jablčný ocot a náhradu vajec, ktorá stuhla v chladničke.

Krok 5Suché daj do mokrého a dobre pomiešaj. Zmes daj piecť do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy (30cm) asi na 25-30 minút. Po upečení skontroluj pichnutím špáratka do koláča a ak je čisté, je to upečené. Nechaj úplne vychladnúť.

Krok 6Priprav si krém: maslo si zohrej v mikrovlnke asi na 20 sekúnd, aby nebolo úplne stuhnuté ale ani rozpustené.

Krok 7Maslo daj do misky aj spolu s práškovým cukrom, citrónovou šťavou a vanilkovou esenciou a začni mixovať ručným mixérom asi 5 minút. Ak nemáš ručný mixér, môžeš použiť aj klasickú metličku na miešanie.

Krok 8Vymiešaný krém nanášaj na vychladnutý koláč, na vrch posyp posekané orechy a wualá. Mrkvový koláčik je na svete. Koláč ti vydrží v chladničke aj 5 dní, ale toho sa isto nedožije.

Komentovať