„Rizoto šampi(ň)ónov“

rizoto-sampinony- syr-ryza

0 / 5

35 min 2 10 €

30

„Rizoto šampi(ň)ónov“

Ryža predstavuje sýty a variabilný pokrm. Hoci sa môže zdať úplne obyčajná a neatraktívna, má viacero podôb. Dnes nám bude robiť hlavnú asistenciu odroda guľatozrnná, ktorá je svojím tvarom a konzistenciou vhodnou voľbou na prípravu krémového rizota. Jej spoluhráčmi budú šampiňóny hnedé alebo inak tiež nazývané krémové. Ozdobu a chuť dotvorí nastrúhaný syr. Poď sa ale najprv pozrieť, čo všetko budeš na ich vzájomnú súhru potrebovať.

Ingrediencie ♢ Nákupný zoznam

150g guľatozrnnej ryže

0,5l zeleninového vývaru = 1 bujón

250g hnedých-krémových šampiňónov

1 syr v črievku

1 nivu

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

100ml smotany na varenie

Olivový olej

Soľ

Mleté čierne korenie

Tvrdý syr na strúhanie

1 malý pór na chuť a dozdobenie

Tip po študentsky

Pre spestrenie chutí podlej rizoto pohárom polosladkého bieleho vína a nechaj prevrieť. Množstvo, ktoré sa ti zvýši, môžeš pokojne servírovať k samotnému rizotu.

Postup Príprava: 10 minTepelná úprava: 25 min

Krok 1Ryžu dôkladne premy.

Krok 2Do hrnca daj kvapku olivového oleja, pridaj ryžu a za stáleho miešania nechaj 5 min. opiecť.

Krok 3Ryžu následne podlej zeleninovým vývarom (bujón) tak, aby hladina presahovala cca 1 cm nad ryžu. Pod zakrytou pokrývkou nechaj variť na miernom ohni cca 15 min. + pravidelnej kontroluj!

Krok 4Kým sa ryža varí, na panvicu prilej kvapku olivového oleja, pridaj nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak. Nechaj do zlatista opiecť.

Krok 5Šampiňóny si opláchni a nakrájaj na stredne veľké časti, príp. podľa chuti/obľuby.

Krok 6Keď je cibuľka mäkká, pridaj umyté a nakrájané šampiňóny a nechaj pod pokrývkou podusiť.

Krok 7Po zmäknutí šampiňónov pridaj syr v črievku, rozmrvené kúsky nivy a smotanu na varenie. Syr roztop a celú omáčku nechaj prevrieť.

Krok 8Podľa potreby dochuť soľou a mletým čiernym korením.

Krok 9Keď je omáčka hotová, prilej ju k hotovej ryži a dôkladne premiešaj.

Krok 10Podávaj s nastrúhaným tvrdým syrom a nadrobno nakrájaným pórom.

Krok 11Dobrú chuť!

Komentovať

Brokolicova-polievka