80 min 5 5 €
Výborný falafel s batátovo-cícerovým pyré
Cícer nie je len o hummuse. Je skvelý aj ako prísada do šalátov, no dá sa z neho pripraviť aj plnohodnotné hlavné jedlo. Obsahuje množstvo bielkovín, zdraviu prospešných živín a nenafukuje ako ostatné strukoviny. Navyše má skvelú sladkastú chuť.
Ingrediencie ♢ Nákupný zoznam
700 g sušeného cíceru
Hrsť čerstvého koriandra (môže byť aj sušený)
1 čl Kajenského korenia
1 čl mletej rasce
1 čl sladkej papriky
Štipka čierneho korenia
Soľ
Väčšia cibuľa
Hrnček sezamu
5 strúčikov cesnaku
Olivový olej
3 ks batátov
4 PL cícerovej múky (akejkoľvek)
Voda
1 PL masla
Tip po študentsky
Ak sa s vyprážaným jedlom nekamošíš, falafel si môžeš pripraviť aj v trúbe. Bude však trochu suchší.Postup Príprava: 40 minTepelná úprava: 40 min
Krok 1Cícer namoč do vody a nechaj ho cez noc napučať.
Krok 2Ak sa ti oddelia šupky, vyhoď ich. Cícer sceď a jeden a pol hrnčeka cíceru odlož bokom na pyré.
Krok 3Zvyšok cíceru rozmixuj so 4 strúčikmi cesnaku a všetkými koreniami. Pozor, budeš potrebovať výkonný mixér – z cíceru však nemá vzniknúť hladká kaša, ale formovateľná hmota. Ak je to potrebné, pridaj trochu vody.
Krok 4Nakrájaj cibuľu nadrobno a pridaj ju do cíceru.
Krok 5Pridaj múku a sezam. Dobre premiešaj.
Krok 6Z hmoty formuj placky alebo valčeky, ktoré vyvaľkaj v múke.
Krok 7Cícerové valčeky opraž na panvici. Olej musí byť horúci, ak chceš, aby bol falafel chrumkavý.
Krok 8Medzitým ošúp bataty, uvar ich a vymixuj s cícerom.
Krok 9Pridaj soľ, čierne korenie, vodu a pre zjemnenie pridaj maslo.
Krok 10Pri servírovaní môžeš pyré pokvapkať olivovým alebo tekvicovým olejom.