35 min 2 10 €
„Rizoto šampi(ň)ónov“
Ryža predstavuje sýty a variabilný pokrm. Hoci sa môže zdať úplne obyčajná a neatraktívna, má viacero podôb. Dnes nám bude robiť hlavnú asistenciu odroda guľatozrnná, ktorá je svojím tvarom a konzistenciou vhodnou voľbou na prípravu krémového rizota. Jej spoluhráčmi budú šampiňóny hnedé alebo inak tiež nazývané krémové. Ozdobu a chuť dotvorí nastrúhaný syr. Poď sa ale najprv pozrieť, čo všetko budeš na ich vzájomnú súhru potrebovať.
Ingrediencie ♢ Nákupný zoznam
150g guľatozrnnej ryže
0,5l zeleninového vývaru = 1 bujón
250g hnedých-krémových šampiňónov
1 syr v črievku
1 nivu
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
100ml smotany na varenie
Olivový olej
Soľ
Mleté čierne korenie
Tvrdý syr na strúhanie
1 malý pór na chuť a dozdobenie
Tip po študentsky
Pre spestrenie chutí podlej rizoto pohárom polosladkého bieleho vína a nechaj prevrieť. Množstvo, ktoré sa ti zvýši, môžeš pokojne servírovať k samotnému rizotu.Postup Príprava: 10 minTepelná úprava: 25 min
Krok 1Ryžu dôkladne premy.
Krok 2Do hrnca daj kvapku olivového oleja, pridaj ryžu a za stáleho miešania nechaj 5 min. opiecť.
Krok 3Ryžu následne podlej zeleninovým vývarom (bujón) tak, aby hladina presahovala cca 1 cm nad ryžu. Pod zakrytou pokrývkou nechaj variť na miernom ohni cca 15 min. + pravidelnej kontroluj!
Krok 4Kým sa ryža varí, na panvicu prilej kvapku olivového oleja, pridaj nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak. Nechaj do zlatista opiecť.
Krok 5Šampiňóny si opláchni a nakrájaj na stredne veľké časti, príp. podľa chuti/obľuby.
Krok 6Keď je cibuľka mäkká, pridaj umyté a nakrájané šampiňóny a nechaj pod pokrývkou podusiť.
Krok 7Po zmäknutí šampiňónov pridaj syr v črievku, rozmrvené kúsky nivy a smotanu na varenie. Syr roztop a celú omáčku nechaj prevrieť.
Krok 8Podľa potreby dochuť soľou a mletým čiernym korením.
Krok 9Keď je omáčka hotová, prilej ju k hotovej ryži a dôkladne premiešaj.
Krok 10Podávaj s nastrúhaným tvrdým syrom a nadrobno nakrájaným pórom.
Krok 11Dobrú chuť!