Špenátové halušky s krémovými hríbmi

spenatove halusky

0 / 5

45 min 4 3 €

1620

Špenátové halušky s krémovými hríbmi

Ak si milovníkom špenátu, halušiek a hríbov, nemáš nad čím rozmýšľať. Táto kombinácia chutí je skrátka pecka! Ak nie si milovníkom špenátu, vynechaj ho alebo ho nahraď napr. mrazeným hráškom. Aj to môže byť chutné. Nebuď lenivý, zober varechu, haluškovač a poď variť. Ak nemáš haluškovač, môžeš použiť aj drevenú doštičku alebo tanier, na ktorý dáš trošku cesta a nožíkom odrezávaš a hádžeš kúsky cesta do hrnca s horúcou vodou. Je to jednoduchšie, ako to na prvý pohľad znie. A hotová dobrota stojí za prípravu. Tak šup haluška do bruška!

Ingrediencie ♢ Nákupný zoznam

250 g mrazeného drveného špenátu

500 g polohrubej múky + podľa potreby

1 strúčik cesnaku

1 ČL soli

voda podľa potreby

olej (na mastenie halušiek)

250 g šampiňónov

250 ml rastlinnej smotany (sójová Alpro)

1/2 póru

1 strúčik cesnaku

soľ

čierne korenie

olej

Tip po študentsky

Na tento super zdravý a chutný recept si zavolaj kamarátov alebo rodinu a zapriahni ich do práce. Nielenže ich ohúriš dobrým receptom, ale isto sa aj dobre pobavíte. A jedlo bude na stole oveľa skôr!

Postup Príprava: 15 minTepelná úprava: 30 min

Krok 1Najprv si vyber z mrazničky špenát. Najrýchlejšie ho rozmrazíš tak, že ho naporcuješ na menšie kúsky alebo ho hodíš na chvíľu do mikrovlnky, ak máš režim defrost (rozmrazovanie). Alebo ak plánuješ jedlo dopredu, špenát si vylož predošlý deň do chladničky.

Krok 2Priprav si cesto tak, že do misky dáš múku, soľ, roztlačený cesnak a rozmrazený špenát. Postupne pridávaš vodu a miešaš, kým sa ti nevytvorí mierne husté a jemné cesto. Malo by sa trošku ťahať.

Krok 3Zohrej si v hrnci vodu, pridaj trochu soli a keď voda začne vrieť, ideš na vec. Zober haluškovač, pridaj trošku cesta a vareškou prechádzaj hore-dole, pokiaľ halušky nepopadajú do hrnca. Môžeš ich jemne v hrnci pomiešať, aby sa neprilepili jedna na druhú alebo o dno hrnca. Nechaj variť asi 3-4 minúty alebo kým nevyplávajú na povrch.

Krok 4Potom príde na rad lovenie – zober sitko a vylov všetky halušky. Daj ich do misky, pokvapkaj trošku olejom a pomiešaj. Zopakuj celý tento proces, až kým nespotrebuješ celé cesto.

Krok 5Nakrájaj si hríby a pór na tenké plátky a daj ich smažiť na stredne teplú panvicu s olejom.

Krok 6Keď sa hríby a pór začnú scvrkávať, pridaj roztlačený cesnak, soľ, čierne korenie a ešte chvíľu opekaj. Potom pridaj smotanu, pomiešaj a nechaj variť asi minútku.

Krok 7Hríby sú hotové. Teraz ich už len stačí pridať na špenátové halušky, ktoré už netrpezlivo čakajú na tvoje hladné brucho. Bon appetite!

Komentovať

omeleta na tri sposobymrkvovy kolac s citronovym kremom