Stravuj sa sezónne: Čo jesť v lete
Máme tu najsladšie obdobie roka nie len preto, že je leto, ktoré so sebou prináša pre mnohých z nás prázdniny či dovolenky. Sladké je aj vďaka obrovskému množstvu ovocia, ktoré v lete dozrieva, je napumpované vitamínmi a osviežujúce. Prinášame ti výber top potravín a receptov, ktoré môžeš konzumovať takmer bez obmedzenia.
Sezónne potraviny pre mesiace júl a august:
- Marhule
- Broskyne
- Rukola
- Fazuľa
- Hrášok
- Červená repa
- Černice
- Čučoriedky
- Maliny
- Jahody
- Kukurica
- Uhorka
- Cuketa
- Baklažán
- Melón
- Paradajky
- Figy
Recepty pre mesiace júl a august
Šalát s grilovanou cuketou a kukuricou so zálievkou zo sušených paradajok
Ingrediencie:
- 2-3 kukurice v šupke
- 1-2 stredné cukety
- 1 PL olivového oleja
- ½ šálky cíceru
Na dresing:
- ½ šálky sušených paradajok – namočených na 10 minút v horúcej vode
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 šálka bazalkových lístkov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/3 šálky olivového oleja
- 2 PL javorového sirupu (nemusí byť)
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Kukuricu namoč na 5 minút do studenej vody aj so šupkou. Rozohrej si gril / grilovaciu panvicu.
- Cuketu na tenko nakrájaj pozdĺžne, potri olivovým olejom, posyp soľou a korením.
- Medzitým si priprav dresing rozmixovaním všetkých ingrediencií (sušených paradajok, horúcej vody, citrónovej šťavy, bazalky, cesnaku, olivového oleja, javorového sirupu, soli a korenia) v mixéri do hladka. Ak je konzistencia príliš hustá, pridaj viac vody, až kým nebude tekutá. Ochuť podľa potreby (viac citrónu na kyslosť, cesnak na ostrosť, javorový sirup na sladkosť, soľ + korenie na vyváženie chuti alebo bazalku na sviežosť.
- Keď je panvica na grilovanie rozohriata, vlož na ňu kukuricu v šupke a griluj z každej strany asi 5 – 8 minút kým nie sú všetky strany mierne opečené. Potom odstráň šupku, vráť kukuricu na gril a griluj do zlatista ďalších 5-8 minút.
- Keď je kukurica skoro hotová, pridaj na gril cuketu a z každej strany griluj asi 2-4 minúty.
- Hotovú kukuricu nakrájaj na menšie časti, tak isto aj cuketu. Vlož všetko do misy a pridaj varený, alebo jemne opražený cícer. Pokvapkaj čerstvou citrónovou alebo limetkovou šťavou, pridaj dresing a dozdob bazalkou.
Portobello steaky s avokádovým chimichurri
Ingrediencie:
- 3-4 veľké portobello šampiňóny
- 1/3 pohára balsamica
- ¼ pohára olivového oleja
- ½ ČL mletej rasce
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- ¼ ČL údeného paprikového korenia
- 3 strúčiky cesnaku – nakrájaného
- 1 PL steakovej omáčky (nemusí byť)
Na chimichurri:
- 3 strúčiky nakríjaného cesnaku
- 1 avokádo
- 1 a ½ šálky petržlenovej vňate
- 1 na drobno nakrájaná stredná šalotka
- ¼ ČL sušených paprikových vločiek (korenie)
- 3-4 ČL olivového oleja
- 3 ČL citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Priprav si marinádu na šampiňóny: v miske rozmiešaj balzamiko, olivový olej, rascu, čierne korenie, paprikové korenie, roztlačený cesnak a steakovú omáčku.
- Šampiňóny daj do misy a poriadne ich z každej strany potri pripravenou marinádou. Najprv jednu stranu a nechaj odstáť 5 minút, potom druhú stranu a nechaj odstáť 5 minút.
- Medzitým si priprav v druhej miske chimichurry – rozmiešaj všetky uvedené suroviny – bez avokáda. To pridaj až nakoniec.
- Rozohrej grilovaciu panvicu a griluj šampiňóny z každej strany asi 2-3 minúty, kým sa vytvorí karamelizovaná, tmavohnedá vrstva.
- Podávaj ozdobené pripraveným chimichurri.
Cuketové rigatoni s jarnou cibuľkou
Ingrediencie:
- Balenie rigatoni cestovín
- 3 ČL olivového oleja
- 3 väčšie strúčiky cesnaku, nakrájané
- 1 šálka na drobno nakrájanej jarnej cibuľky alebo šalotky
- 3 a 1/1 šálky cukety nakrájanej na tenké polmesiačiky
- ½ ČL vločiek červenej papriky
- Soľ a celé čierne korenie
- Nastrúhaný syr (najlepšie pecorino)
Postup:
- Cestoviny uvar v osolenej vode „al dente“ – cca o 1 minútu kratšie, ako píšu na obale.
- Na panvici zohrej olivový olej, na strednom ohni pridaj pretlačený cesnak a vločky z červenej papriky, osmaž za stáleho miešania asi 30 sekúnd. Pridaj cibuľku a smaž asi 2 minúty. Následne pridaj cuketu, smaž 3-4 minúty, kým je cuketa mäkká.
- Uvarené cestoviny preceď a pridaj na panvicu k pripravenej zmesi. Poriadne premiešaj, osoľ a okoreň a var ešte ďalšie 2 minúty.
- Podávaj posypané bohatou vrstvou syra.
Ovocný šalát s thajskými bylinkami
Ingrediencie:
- 3 PL čerstvej citrónovej alebo limetkovej šťavy
- 2 ČL medu
- Štipka soli
- Na drobno nakrájaná citrónová tráva (nemusí byť)
- ½ ČL vanilky
- 5-6 šálok nakrájaného sezónneho ovocia (jahody, maliny, černice, marhule, broskyne, jablká …)
- Lístky mäty
- Na dozdobenie: oriešky/strúhaný kokos/jogurt…
Postup:
- Rozmiešaj spolu citrónovú šťavu, med, soľ, citrónovú trávu a vanilku.
- Nakrájané ovocie vlož do misky, polej s pripraveným dresingom podľa chuti. Nakoniec dozdob orieškami, strúhaným kokosom či jogurtom.
Letné vajíčka so zeleninou
Ingrediencie:
- 1 ČL olivového oleja
- 2 na drobno nakrájané cukety
- 200 g cherry paradajok
- 1-2 strúčiky pretlačeného cesnaku
- 2 vajcia
- Lístky bazalky
- Soľ, korenie
Postup:
- Na panvici rozohrej olej, pridaj nakrájanú cuketu. Za stáleho miešania var 5 minút.
- Keď cuketa zmäkne, pridaj paradajky a cesnak, smaž niekoľko ďalších minút.
- Na panvici urob v strede miesto, kde rozbi 2 vajcia, z ktorých urob volské oká.
- Podľa chuti posoľ, pokoreň, posyp čerstvou bazalkou a podávaj, najlepšie s chrumkavým čerstvým pečivom.
Figovo-rukolový šalát s kozím syrom
Ingrediencie:
- ½ šálky vlašských orechov
- 1/8 ČL cayanského korenia
- 3 PL olivového oleja
- ¾ ČL soli
- 2 PL balzamika
- 1 ČL medu
- 1 400 g konzerva nesoleného cíceru – vysušiť od nálevu
- 200 g rukoly
- ½ šálky sušených alebo čerstých fíg nakrájaných na štvrtiny
- 1 stredná mrkva, ošúpaná na tenké plátky
- ¾ šálky kozieho syra, rozdrteného
Postup:
- Trúbu predhrej na 190 stupňov. Rozmiešaj spolu vlašské orechy, cayanské korenie, 1 ČL oleja a soľ. Obalené orechy rozhoď na plech s papierom na pečenie a peč asi 10 minút.
- Zmiešaj spolu v malej miske balzamiko, med, zvyšné 2 ČL oleja a soľ.
- Vo veľkej miske zmiešaj cícer, rukolu, figy, plátky mrkvy a pečení gaštany.
- Pri podávaní daj do jednej misky porciu 2 šálok zmesi zeleniny, polej pripraveným dresingom.
Letný šalát s pomarančom, repou a feta syrom
Homemade jahodový nanuk
Špenátový šalát s jahodami a avokádom
Hummus z červenej repy s avokádom
Zdravé cuketovo-zemiakové placky
Ľahký cuketový nákyp s mozzarelou
Paradajkovo-papriková pomazánka s cottage cheesom
Osviežujúci šalát s malinami a kešu orieškami
Zapekaná cuketa s hermelínovým lečom
Podobné články