Stravuj sa sezónne: Čo jesť v lete

Máme tu najsladšie obdobie roka nie len preto, že je leto, ktoré so sebou prináša pre mnohých z nás prázdniny či dovolenky. Sladké je aj vďaka obrovskému množstvu ovocia, ktoré v lete dozrieva, je napumpované vitamínmi a osviežujúce. Prinášame ti výber top potravín a receptov, ktoré môžeš konzumovať takmer bez obmedzenia.

Sezónne potraviny pre mesiace júl a august:

  • Marhule
  • Broskyne
  • Rukola
  • Fazuľa
  • Hrášok
  • Červená repa
  • Černice
  • Čučoriedky
  • Maliny
  • Jahody
  • Kukurica
  • Uhorka
  • Cuketa
  • Baklažán
  • Melón
  • Paradajky
  • Figy

Recepty pre mesiace júl a august

Šalát s grilovanou cuketou a kukuricou so zálievkou zo sušených paradajok

recept-grilovana-cuketa-kukurica-dresing-susene-paradajky

(Recept: Minimalistbaker)

Ingrediencie:

  • 2-3 kukurice v šupke
  • 1-2 stredné cukety
  • 1 PL olivového oleja
  • ½ šálky cíceru

Na dresing:

  • ½ šálky sušených paradajok – namočených na 10 minút v horúcej vode
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 1 šálka bazalkových lístkov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/3 šálky olivového oleja
  • 2 PL javorového sirupu (nemusí byť)
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Kukuricu namoč na 5 minút do studenej vody aj so šupkou. Rozohrej si gril / grilovaciu panvicu.
  2. Cuketu na tenko nakrájaj pozdĺžne, potri olivovým olejom, posyp soľou a korením.
  3. Medzitým si priprav dresing rozmixovaním všetkých ingrediencií (sušených paradajok, horúcej vody, citrónovej šťavy, bazalky, cesnaku, olivového oleja, javorového sirupu, soli a korenia) v mixéri do hladka. Ak je konzistencia príliš hustá, pridaj viac vody, až kým nebude tekutá. Ochuť podľa potreby (viac citrónu na kyslosť, cesnak na ostrosť, javorový sirup na sladkosť, soľ + korenie na vyváženie chuti alebo bazalku na sviežosť.
  4. Keď je panvica na grilovanie rozohriata, vlož na ňu kukuricu v šupke a griluj z každej strany asi 5 – 8 minút kým nie sú všetky strany mierne opečené. Potom odstráň šupku, vráť kukuricu na gril a griluj do zlatista ďalších 5-8 minút.
  5. Keď je kukurica skoro hotová, pridaj na gril cuketu a z každej strany griluj asi 2-4 minúty.
  6. Hotovú kukuricu nakrájaj na menšie časti, tak isto aj cuketu. Vlož všetko do misy a pridaj varený, alebo jemne opražený cícer. Pokvapkaj čerstvou citrónovou alebo limetkovou šťavou, pridaj dresing a dozdob bazalkou.

Portobello steaky s avokádovým chimichurri

portobello-steak-s-avokadovym-chimichurri-recept

(Recept: Minimalistbaker)

Ingrediencie:

  • 3-4 veľké portobello šampiňóny
  • 1/3 pohára balsamica
  • ¼ pohára olivového oleja
  • ½ ČL mletej rasce
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • ¼ ČL údeného paprikového korenia
  • 3 strúčiky cesnaku – nakrájaného
  • 1 PL steakovej omáčky (nemusí byť)

Na chimichurri:

  • 3 strúčiky nakríjaného cesnaku
  • 1 avokádo
  • 1 a ½ šálky petržlenovej vňate
  • 1 na drobno nakrájaná stredná šalotka
  • ¼ ČL sušených paprikových vločiek (korenie)
  • 3-4 ČL olivového oleja
  • 3 ČL citrónovej šťavy
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Priprav si marinádu na šampiňóny: v miske rozmiešaj balzamiko, olivový olej, rascu, čierne korenie, paprikové korenie, roztlačený cesnak a steakovú omáčku.
  2. Šampiňóny daj do misy a poriadne ich z každej strany potri pripravenou marinádou. Najprv jednu stranu a nechaj odstáť 5 minút, potom druhú stranu a nechaj odstáť 5 minút.
  3. Medzitým si priprav v druhej miske chimichurry – rozmiešaj všetky uvedené suroviny – bez avokáda. To pridaj až nakoniec.
  4. Rozohrej grilovaciu panvicu a griluj šampiňóny z každej strany asi 2-3 minúty, kým sa vytvorí karamelizovaná, tmavohnedá vrstva.
  5. Podávaj ozdobené pripraveným chimichurri.

Cuketové rigatoni s jarnou cibuľkou

Ingrediencie:

  • Balenie rigatoni cestovín
  • 3 ČL olivového oleja
  • 3 väčšie strúčiky cesnaku, nakrájané
  • 1 šálka na drobno nakrájanej jarnej cibuľky alebo šalotky
  • 3 a 1/1 šálky cukety nakrájanej na tenké polmesiačiky
  • ½ ČL vločiek červenej papriky
  • Soľ a celé čierne korenie
  • Nastrúhaný syr (najlepšie pecorino)

Postup:

  1. Cestoviny uvar v osolenej vode „al dente“ – cca o 1 minútu kratšie, ako píšu na obale.
  2. Na panvici zohrej olivový olej, na strednom ohni pridaj pretlačený cesnak a vločky z červenej papriky, osmaž za stáleho miešania asi 30 sekúnd. Pridaj cibuľku a smaž asi 2 minúty. Následne pridaj cuketu, smaž 3-4 minúty, kým je cuketa mäkká.
  3. Uvarené cestoviny preceď a pridaj na panvicu k pripravenej zmesi. Poriadne premiešaj, osoľ a okoreň a var ešte ďalšie 2 minúty.
  4. Podávaj posypané bohatou vrstvou syra.

Ovocný šalát s thajskými bylinkami

ovocny-salat-s-thajskymi-bylinkami-recept

(Recept: 101 cookbooks)

Ingrediencie:

  • 3 PL čerstvej citrónovej alebo limetkovej šťavy
  • 2 ČL medu
  • Štipka soli
  • Na drobno nakrájaná citrónová tráva (nemusí byť)
  • ½ ČL vanilky
  • 5-6 šálok nakrájaného sezónneho ovocia (jahody, maliny, černice, marhule, broskyne, jablká …)
  • Lístky mäty
  • Na dozdobenie: oriešky/strúhaný kokos/jogurt…

Postup:

  1. Rozmiešaj spolu citrónovú šťavu, med, soľ, citrónovú trávu a vanilku.
  2. Nakrájané ovocie vlož do misky, polej s pripraveným dresingom podľa chuti. Nakoniec dozdob orieškami, strúhaným kokosom či jogurtom.

Letné vajíčka so zeleninou

letne-vajicka-so-zeleninou-recept

(Recept: BBC Good Food)

Ingrediencie:

  • 1 ČL olivového oleja
  • 2 na drobno nakrájané cukety
  • 200 g cherry paradajok
  • 1-2 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 2 vajcia
  • Lístky bazalky
  • Soľ, korenie

Postup:

  1. Na panvici rozohrej olej, pridaj nakrájanú cuketu. Za stáleho miešania var 5 minút.
  2. Keď cuketa zmäkne, pridaj paradajky a cesnak, smaž niekoľko ďalších minút.
  3. Na panvici urob v strede miesto, kde rozbi 2 vajcia, z ktorých urob volské oká.
  4. Podľa chuti posoľ, pokoreň, posyp čerstvou bazalkou a podávaj, najlepšie s chrumkavým čerstvým pečivom.

Figovo-rukolový šalát s kozím syrom

https://www.cookinglight.com/recipes/fig-and-greens-salad

(Recept: CookingLIght)

Ingrediencie:

  • ½ šálky vlašských orechov
  • 1/8 ČL cayanského korenia
  • 3 PL olivového oleja
  • ¾ ČL soli
  • 2 PL balzamika
  • 1 ČL medu
  • 1 400 g konzerva nesoleného cíceru – vysušiť od nálevu
  • 200 g rukoly
  • ½ šálky sušených alebo čerstých fíg nakrájaných na štvrtiny
  • 1 stredná mrkva, ošúpaná na tenké plátky
  • ¾ šálky kozieho syra, rozdrteného

Postup:

  1. Trúbu predhrej na 190 stupňov. Rozmiešaj spolu vlašské orechy, cayanské korenie, 1 ČL oleja a soľ. Obalené orechy rozhoď na plech s papierom na pečenie a peč asi 10 minút.
  2. Zmiešaj spolu v malej miske balzamiko, med, zvyšné 2 ČL oleja a soľ.
  3. Vo veľkej miske zmiešaj cícer, rukolu, figy, plátky mrkvy a pečení gaštany.
  4. Pri podávaní daj do jednej misky porciu 2 šálok zmesi zeleniny, polej pripraveným dresingom.

Letný šalát s pomarančom, repou a feta syrom

Homemade jahodový nanuk

Špenátový šalát s jahodami a avokádom

Hummus z červenej repy s avokádom

Zdravé cuketovo-zemiakové placky

Ľahký cuketový nákyp s mozzarelou

Paradajkovo-papriková pomazánka s cottage cheesom

Osviežujúci šalát s malinami a kešu orieškami

Zapekaná cuketa s hermelínovým lečom

Podobné články

Komentovať