Kalistenika: Cvičte doma aj vonku

„Začnem cvičiť…“ je veta, ktorú až veľmi často počúvame hlavne na začiatku nového roka. V tom momente sa v hlave vytvorí predstava fitka plného veľkých činiek. No cvičiť sa dá aj bez nich a je to oveľa väčšia zábava!

Takýto spôsob cvičenia sa volá „kalistenika“ a v skratke ide o cvičenie s vlastnou váhou za pomoci minimálneho vybavenia. Kalistenika je vhodná pre obe pohlavia, začiatočníka alebo skúseného cvičenca, a dá sa robiť úplne kdekoľvek. To naozaj!
Ak by vás nebavilo cvičiť doma, v parkoch alebo na sídliskách, je dnes možné nájsť rôzne „workouty“, ktoré sú vytvorené presne na tento druh cvičenia.

Výsledkom takéhoto tréningu sú silné, pevné a vyrysované svaly – to je to, čo chceme všetci! Nemôžeme tu ale očakávať, že telo naberie toľko objemu ako pri cvičení s činkami, pretože sa tréningom adaptuje na efektívne vykonávanie cvičenia.
Medzi základné cviky patria kľuky, drepy, zhyby a dipy na bradlách. Niekto možno povie, že to je ľahké. No v kalistenike ide o rozvoj sily a vytrvalosti, čo nám neskôr dáva absolútnu kontrolu nad svojím telom a jeho svalstvom. Počas tréningu sa zapájajú takmer všetky svaly a maximálne využívame ich potenciál. Napríklad pri zhybe je aktívnych hneď niekoľko vrchných svalových partií. Vedzte, že ako začiatočníkovi vám zhyby nepôjdu hneď tak šikovne ako na videách, a preto vám k tomuto cieľu dopomôžu pomôcky, ako napr. expandery. Tie vytvárajú odpor, vaša váha je menšia a vy tým pádom dokážete správne vykonávať cvik.

Zdroj: insportline.sk

Čím viac budeme cvičiť, tým budeme silnejší a váha nášho tela nám nebude stačiť. Opozitom expanderov je záťažová vesta. Tá je okrem kalisteniky obľúbeným doplnkom taktiež u bežcov alebo športovcov, ako napríklad futbalistov, basketbalistov alebo hokejistov. Samozrejmosťou je regulácia hmotnosti pomocou jednotlivých závaží, ktoré sú obsahom vesty.
Vesta z rôznych dôvodov nemusí vyhovovať každému, a preto je jej skvelou alternatívou posilňovací vak. Ten je založený na minimalizme, a teda na tréning vám bude stačiť jeden kus v optimálnej hmotnosti. Či už ide o drepy alebo výpady, s vakom odcvičíte telo „od hlavy až po päty“.

Všimli ste si počas sledovania olympiády gymnastiku? Gymnasti majú neskutočne vypracované ruky a hlavne bicepsy. Je to aj vďaka gymnastickým kruhom, ktoré využívajú.
V súčasnej dobe sa opäť dostali do popredia záujmu športovcov, a to vďaka kalistenike a crossfitu. Pridať do tréningu cviky s kruhmi pomáha precvičiť celú hornú polovicu tela od rúk až po brucho. Gymnastické kruhy taktiež precvičujú úchop, čo pomáha ďalším cvikom. Ak sa dostaneme do štádia, kedy nám vlastná váha na kruhoch nebude stačiť, je možné cvičiť s vyššie spomínanou záťažovou vestou.

Cviky s lanom vyzerajú veľmi ľahko až do chvíle, keď ich zapojíme do tréningu. Posilňovacie lano je skvelou pomôckou na rozvoj explozívnej sily a vytrvalosti. Vďaka charakteristickému pohybu vytvárame z lana vlny, ktorých odpor spevňuje svalstvo rúk, ramien, hrudníka, ale aj chrbta. Posilňovacie lano je zahrnuté v tréningu napr. bojových športov alebo aj v armáde.

Zdroj: insportline.sk

Samozrejme, tréning treba začať aj ukončiť poriadnym strečingom. Tu je skvelou pomôckou napríklad joga valec, ktorý rozmasíruje, roztlačí a zároveň pripraví stuhnuté svalstvo na tréning.

Tak ako, skladáš už doma vlastné fitko?

Podobné články

Komentovať