5 najväčších mýtov o zdravej strave

Každý z nás mal v živote minimálne krátke obdobie (alebo aspoň pár dní či nejaký ten týždeň), počas ktorého sa snažil jesť čo najzdravšie. Žiaľ, napriek tomu, že zdravá strava je naozaj často skloňovaným pojmom, aj napriek množstvu literatúry, článkov a všeobecných rád prevládajú v našej spoločnosti mýty ohľadom toho, čo je „naozaj zdravé“. Sú však pravdivé?

1. Jedz zdravo, chudni hravo – tvoje telo a zrkadlo sa ti poďakujú!

Chyták! Toto nie je mýtus, ale pravda pravdúca. Keďže patríme k nadšencom zdravej stravy (mysle aj tela) a zdravého životného štýlu, rozhodli sme sa, že pre vás zhrnieme tie najväčšie mýty a klamstvá, ktoré stoja v ceste k vášmu zdravému telu a spokojnej duši. Výzva prijatá! Alebo, ako sa hovorí vo svete fitness a healthy nadšencov, #chalangeaccepted #eathealthy!

2. Surová zelenina a ovocie sú zdravšie. Čo nie je RAW, to vaše telo neprijme

Jedno z najväčších klamstiev, aké existujú. Áno, surová zelenina a ovocie sú fajn, ale pozor, nie všetky! Momentálne stále pokračuje trend freshov, smoothies a čerstvých džúsov. To ale neznamená, že by si mal žiť len na surovej zelenine a ovocí.

Varené jedlo aj varená zelenina majú svoje výhody – sú ľahšie stráviteľné a telo si vďaka vareniu z jedla (z ovocia aj zeleniny) dokáže vziať väčšie množstvo vitamínov a minerálov. Okrem toho existujú napríklad aj druhy zeleniny, pri ktorých si môžeš ublížiť, ak z nich budeš konzumovať veľké množstvo v surovom stave. Takouto zeleninou je napríklad cvikla.

Naša rada: Aj iné druhy zeleniny je lepšie konzumovať v uvarenom stave. Napríklad mrkvu, špargľu, kapustu či papriku.

3. Tuky sú zlé a treba sa im vyhýbať, inak ich nájdeš na tých najneželanejších častiach svojho tela

Napriek tomu, že tuky sú v našej spoločnosti démonizované celé roky, túto vetu si, prosím, prečítaj naozaj pozorne a zapamätaj si ju: Tuky nie sú zlé, dokonca sú pre tvoje telo i mozog veľmi dôležité. A takisto pre všetky činnosti, na ktorých denne pracuješ a venuješ sa im.

Tuky by mali v tvojej strave tvoriť až 30 % energetického príjmu, keďže telu naozaj pomáhajú. Spevňujú kosti, zlepšujú zdravie pečene, mozgu, imunitného systému, no tiež udržujú nervovú sústavu v dobrej kondícii.

Zdravé tuky

Sú prospešné pre telo. Dodávajú energiu, silu, vďaka nim tvoje telo úspešne bojuje proti únave a stresu. Za zdravé tuky označujeme mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Týchto zdravých bojovníkov nájdeš v avokáde, kokose, orieškoch, rybách, olejnatých semenách a rastlinných olejoch.

Nezdravé tuky

Odborne ich nazývame trans tuky a nachádzajú sa v princípe vo všetkom, čo je priemyselne spracované. Obsahujú ich napr. zemiakové lupienky, hranolčeky, salámy, klobásy, koláčiky, ale aj plnotučné mliečne výrobky či palmový olej (ten je obsiahnutý napríklad v masle, margaríne, v niektorých sladkostiach, nanukoch, bujónoch, ale aj v milovanej a súčasne zatracovanej Nutelle).

4. Nejedz červené mäso – je nebezpečné pre tvoje cievy

Vyčítajú mu toho naozaj veľa! Veľa všetkého – veľa tukov, veľa cholesterolu, veľa purínov… Ak prescrolluješ portály o zdravej strave, nájdeš tam množstvo receptov s kuracím mäsom, avšak len minimum tých, ktoré sa kamarátia s hovädzinou. A to ti je, poviem, poriadna „hovädina“, lebo hovädzina je veľmi zdravá! Keby sme porovnali nutričné hodnoty chudého hovädzieho a kuracieho mäsa, zistili by sme, že obsah tukov je v tomto prípade porovnateľný. A rovnako sú na tom aj hodnoty tých desivých purínov. Pokiaľ sa budeme baviť o zásadnom strašiaku, akým je cholesterol, tak ten je dokonca v chudom hovädzom mäse obsiahnutý ešte v menšom množstve. Tak poďme na to, krvinky sa na hovädzinu už tešia.

Okienko pre neznalcov – čo je to purín a prečo nám škodí?

Purín je aromatická heterocyklická organická zlúčenina. V ľudskej reči: je to niečo, čo je prirodzene produkované v našom tele a čo nájdeme v mnohých potravinách. Purín sám osebe nie je problémový – stáva sa ním až vtedy, keď sa rozkladá na kyselinu močovú. Tá dokáže vytvárať kryštáliky, ktoré sa nám môžu uložiť v kĺboch a spôsobovať dnu. Preto sa v súvislosti s červeným mäsom hovorí o dne.

5. Kokosový olej je najlepší liek na všetko

Kokosový olej je v našich mysliach zázračnou surovinou. Do mlieka, do kávy, na tvár, na vlasy, na panvičku – všade je dobrý. Žiaľ, v poslednom čase sa objavili názory odborníkov, ktorí s ním nie sú úplne stotožnení.

V súvislosti s kokosovým olejom hovoríme predovšetkým o dvoch hlavných rizikách. Prvým je jeho prílišná konzumácia, ktorá môže spôsobiť zvýšenú hladinu cholesterolu – nedávaj si ho preto všade a nejedz ho príliš často či v prehnane veľkých množstvách. Druhým nezanedbateľným rizikom sú alergie – u alergických ľudí môže vyvolať vážne gastro ochorenia.

6. Ovsené vločky netreba namáčať

Ovsené vločky sú zdraviu prospešné, ale nie v každom stave. Ak patríš k tým, ktorí si ráno prisypú do jogurtu surové ovsené vločky kúpené v obchode, poškodzuješ si svoje zdravie.

Surové ovsené vločky (bez tepelnej úpravy či napučania) obsahujú kyselinu fytínovú, ktorá je jedným z najsilnejších prírodných viazačov minerálov. Čo to znamená? V prípade, že budeš konzumovať surové vločky, táto zákerná kyselina v tráviacom trakte pochytá minerály ako vápnik, draslík, horčík alebo vitamín zinok. Vďaka tejto kyselinke sa vitamíny a minerály vylúčia z tvojho tela bez toho, aby tam niečo dobré zanechali. Žiaľ. Takže varíme a nechávame napučať!

Zhrnutie:

  • Pri stravovaní používaj zdravý rozum.
  • Pozor na módne trendy v strave – nie vždy ich treba nasledovať.
  • Čítaj, vzdelávaj sa, googli, zaujímaj sa o to, čo máš na tanieri.
  • Var si doma – budeš si istý zložením a čerstvosťou potravín (jednoducho budeš vedieť, čo si si dal do jedla :-)).
  • Ak začínaš s exotickou potravinou (alebo niečím neznámym), skús ju konzumovať najprv v malých množstvách.
  • Mysli pozitívne, ži s úsmevom – to je základ zdravého života 🙂
Podobné články

Komentovať