Stravuj sa sezónne: Čo jesť v apríli

Privítajme jar výbornými, chutnými a maximálne zdravými sezónnymi jedlami. V tomto období naše telo potrebuje trošku zvoľniť a načerpať množstvo vitamínov, ktoré na jar príroda ponúka. Prinášame ti prehľad sezónnych aprílových potravín a tipy na najlepšie jednoduché a zdravé recepty.

Sezónne potraviny pre mesiac apríl

  • špargľa
  • fazuľa
  • červená repa
  • pažítka
  • fenikel
  • jarná cibuľka
  • medvedí cesnak
  • reďkovky
  • hrášok
  • rebarbora
  • jahody

Recepty pre mesiac apríl

Jednoduchá jahodová torta

Ingrediencie na cesto:

  • 2/3 šálky univerzálnej múky (85 g)
  • 2/3 šálky ražnej múky (85 g)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 9 lyžíc masla
  • 1 a 1/2 lyžičky jablčného octu
  • 4 – 5 lyžíc ľadovej vody

Postup prípravy cesta:

  1. Premiešaj múku a soľ vo veľkej miske, maslo nakrájaj na menšie kocky a do ľadovej vody pridaj jablčný ocot.
  2. Maslo pridaj do múky, premiešaj a zapracuj rukami. Musíš pracovať rýchlo, aby sa maslo nezačalo topiť. AK sa bude topiť, vlož misku na chvíľu do chladničky. Všetko maslo musí byť poriadne obalené v múke.
  3. Na zmes múky vylej 4 polievkové lyžice ľadovej zmesi octu a vody. Vodu s múkovou zmesou rozmiešaj rukami alebo drevenou vareškou, až kým sa nespojí. Ak sa cesto zdá byť suché, pridaj viac ľadovej vody – niekoľko čajových lyžičiek naraz. Správna konzistenica cesta je, ak môžeš zdvihnúť hrsť cesta a ľahko ho stlačiť bez toho, aby sa rozpadlo.
  4. Cesto roztlač do plochej formy a zabaľ do potravinárskej formy. Vlož ho najmenej na 2 hodiny pred použitím do chladničky, najlepšie na celú noc.

Ingrediencie na koláč:

  • 1 veľké vajce
  • 500 g jahôd
  • 1 šálka mascarpone (225 g)
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 3 lyžice kvalitného jahodového džemu

Postup prípravy:

  1. Trúbu predhrej na 200 stupňov.
  2. Pripravené cesto rozvaľkaj na hrúbku približne 80 milimetrov, ulož ho na papier na pečenie a poprepichuj vidličkou a potri rozmiešaným vajíčkom.
  3. Cesto peč do zlatohneda 20 – 25 min. Cesto kontroluj a pokiaľ by sa na ňom objavili bublinky, prepichni ich špajdľou. Upečené cesto nechaj vychladnúť.
  4. Zatiaľ čo sa cesto chladí, zmiešaj mascarpone s cukrom, jahody nakrájaj na tenké plátky.
  5. Na vychladnuté cesto rozotri rovnomerne mascarpone, pokvapkaj s džemom a ozdob s jahodami.

Restovaný fenikel s mrkvou, šalotkou a mätou

Ingrediencie:

  • 1 kg mladej mrkvy, nakrájanej pozdĺžne na hrubšie pásy
  • 2 veľké šalotky, prerezané pozdĺžne na štvrtiny
  • 1 väčší fenikel, nakrájaný na väčšie trojuholníky
  • 4 lyžice olivového oleja
  • soľ, čierne korenie
  • 2 lyžice slnečnicových semienok
  • 1 lyžička sekaných koriandrových semien
  • 1/2 lyžičky štipľavej papriky
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 2 lyžice natrhaných mätových listov

Postup:

  1. Trúbu predhrej na 220 stupňov.
  2. Mrkvu daj na jeden plech, fenikel a cibuľu na druhý. Pokvapkaj olivovým olejom, posyp soľou a čiernym korením. Mrkvu peč do zlatista 20 – 25 min, fenikel a cibuľu 35 – 45 min. Po upečení nechaj vychladnúť.
  3. Na olivovom oleji opraž za stáleho miešania slnečnicové semienka so zvyšnými koreninami po dobu asi 2 minút. Nechaj vychladnút, pridaj ocot, citrónovú šťavu, mierne osoľ a okoreň, premiešaj.
  4. Upečenú zeleninu zmiešaj, pridaj slnečnicové semienka so šťavou. Poriadne premiešaj.
  5. Podávaj posypané čerstvými lístkami nasekanej mäty.

Restované reďkovky so slaninou

Ingrediencie:

  • 60 g nakrájanej slaniny
  • 250 g reďkoviek nakrájaných na polovičky
  • 2 lyžičky jablčného octu
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup:

  1. Slaninu osmaž na strednom ohni a troške olivového oleja asi 3 minúty, kým sa tuk nezačne topiť.
  2. Pridaj reďkovy, premiešavaj so šťavou so slaniny, kým reďkovky zmäknú a slanina bude upražená – asi 8 – 10 minút.
  3. Odstráň prebytočný olej.
  4. Na zmes vylej jablčný ocot, pridaj cukor, premiešaj a podávaj s čerstvou petržlenovou vňaťou.

Farfalle s jarnou zeleninou

Ingrediencie:

  • 400 g cestovín farfalle
  • 24 stoniek špargle (nakrájaných pozdĺžne, ak sú príliš hrubé)
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 200 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
  • 100 ml smotany na varenie
  • 20 nasekaných listov bazalky
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • strúhaný parmezán
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Do veľkého hrnca daj variť vodu na cestoviny, medzitým osekaj špargľu od tvrdých koncov na stonke.
  2. Na panvici rozohrej olej, pridaj očistenú špargľu, povar asi 2 minúty.
  3. Pridaj hrášok a povar na miernom ohni, kým zelenina nebude mäkká.
  4. Cestoviny uvar podľa návodu na stupeň al dente. Tesne pred dovarením cestovín vylej na zeleninovú zmes smotanu, citrónovú šťavu a priveď do varu.
  5. Var do mierneho zhustnutia, poriadne premiešaj. Dochuť soľou a korením.
  6. Po uvarení vylej zmes na precedené cestoviny, premiešaj, podávaj ozdobené čerstvými bylinkami a parmezánom.

Pesto z medvedieho cesnaku s vlašskými orieškami

recept-pesto-medvedi-cesnak-vlasske-orechy

Recept tu

Fazuľová placka na gril

fazulove placky na gril

Recept tu

Rukolový šalát s cviklou

salat s rukolou a cviklou

Recept tu

Špargľové rizoto s mätou

recept-sparglove-rizoto-mata

Recept tu

Podobné články

Komentovať