Stravuj sa sezónne: Čo jesť v apríli
Privítajme jar výbornými, chutnými a maximálne zdravými sezónnymi jedlami. V tomto období naše telo potrebuje trošku zvoľniť a načerpať množstvo vitamínov, ktoré na jar príroda ponúka. Prinášame ti prehľad sezónnych aprílových potravín a tipy na najlepšie jednoduché a zdravé recepty.
Sezónne potraviny pre mesiac apríl
- špargľa
- fazuľa
- červená repa
- pažítka
- fenikel
- jarná cibuľka
- medvedí cesnak
- reďkovky
- hrášok
- rebarbora
- jahody
Recepty pre mesiac apríl
Jednoduchá jahodová torta
Ingrediencie na cesto:
- 2/3 šálky univerzálnej múky (85 g)
- 2/3 šálky ražnej múky (85 g)
- 1/2 lyžičky soli
- 9 lyžíc masla
- 1 a 1/2 lyžičky jablčného octu
- 4 – 5 lyžíc ľadovej vody
Postup prípravy cesta:
- Premiešaj múku a soľ vo veľkej miske, maslo nakrájaj na menšie kocky a do ľadovej vody pridaj jablčný ocot.
- Maslo pridaj do múky, premiešaj a zapracuj rukami. Musíš pracovať rýchlo, aby sa maslo nezačalo topiť. AK sa bude topiť, vlož misku na chvíľu do chladničky. Všetko maslo musí byť poriadne obalené v múke.
- Na zmes múky vylej 4 polievkové lyžice ľadovej zmesi octu a vody. Vodu s múkovou zmesou rozmiešaj rukami alebo drevenou vareškou, až kým sa nespojí. Ak sa cesto zdá byť suché, pridaj viac ľadovej vody – niekoľko čajových lyžičiek naraz. Správna konzistenica cesta je, ak môžeš zdvihnúť hrsť cesta a ľahko ho stlačiť bez toho, aby sa rozpadlo.
- Cesto roztlač do plochej formy a zabaľ do potravinárskej formy. Vlož ho najmenej na 2 hodiny pred použitím do chladničky, najlepšie na celú noc.
Ingrediencie na koláč:
- 1 veľké vajce
- 500 g jahôd
- 1 šálka mascarpone (225 g)
- 3 lyžice trstinového cukru
- 3 lyžice kvalitného jahodového džemu
Postup prípravy:
- Trúbu predhrej na 200 stupňov.
- Pripravené cesto rozvaľkaj na hrúbku približne 80 milimetrov, ulož ho na papier na pečenie a poprepichuj vidličkou a potri rozmiešaným vajíčkom.
- Cesto peč do zlatohneda 20 – 25 min. Cesto kontroluj a pokiaľ by sa na ňom objavili bublinky, prepichni ich špajdľou. Upečené cesto nechaj vychladnúť.
- Zatiaľ čo sa cesto chladí, zmiešaj mascarpone s cukrom, jahody nakrájaj na tenké plátky.
- Na vychladnuté cesto rozotri rovnomerne mascarpone, pokvapkaj s džemom a ozdob s jahodami.
Restovaný fenikel s mrkvou, šalotkou a mätou
Ingrediencie:
- 1 kg mladej mrkvy, nakrájanej pozdĺžne na hrubšie pásy
- 2 veľké šalotky, prerezané pozdĺžne na štvrtiny
- 1 väčší fenikel, nakrájaný na väčšie trojuholníky
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ, čierne korenie
- 2 lyžice slnečnicových semienok
- 1 lyžička sekaných koriandrových semien
- 1/2 lyžičky štipľavej papriky
- 2 PL červeného vínneho octu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 2 lyžice natrhaných mätových listov
Postup:
- Trúbu predhrej na 220 stupňov.
- Mrkvu daj na jeden plech, fenikel a cibuľu na druhý. Pokvapkaj olivovým olejom, posyp soľou a čiernym korením. Mrkvu peč do zlatista 20 – 25 min, fenikel a cibuľu 35 – 45 min. Po upečení nechaj vychladnúť.
- Na olivovom oleji opraž za stáleho miešania slnečnicové semienka so zvyšnými koreninami po dobu asi 2 minút. Nechaj vychladnút, pridaj ocot, citrónovú šťavu, mierne osoľ a okoreň, premiešaj.
- Upečenú zeleninu zmiešaj, pridaj slnečnicové semienka so šťavou. Poriadne premiešaj.
- Podávaj posypané čerstvými lístkami nasekanej mäty.
Restované reďkovky so slaninou
Ingrediencie:
- 60 g nakrájanej slaniny
- 250 g reďkoviek nakrájaných na polovičky
- 2 lyžičky jablčného octu
- 1/2 lyžičky cukru
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a mleté čierne korenie
Postup:
- Slaninu osmaž na strednom ohni a troške olivového oleja asi 3 minúty, kým sa tuk nezačne topiť.
- Pridaj reďkovy, premiešavaj so šťavou so slaniny, kým reďkovky zmäknú a slanina bude upražená – asi 8 – 10 minút.
- Odstráň prebytočný olej.
- Na zmes vylej jablčný ocot, pridaj cukor, premiešaj a podávaj s čerstvou petržlenovou vňaťou.
Farfalle s jarnou zeleninou
Ingrediencie:
- 400 g cestovín farfalle
- 24 stoniek špargle (nakrájaných pozdĺžne, ak sú príliš hrubé)
- 2 lyžičky olivového oleja
- 200 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
- 100 ml smotany na varenie
- 20 nasekaných listov bazalky
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- šťava a kôra z 1 citróna
- strúhaný parmezán
- soľ, korenie
Postup:
- Do veľkého hrnca daj variť vodu na cestoviny, medzitým osekaj špargľu od tvrdých koncov na stonke.
- Na panvici rozohrej olej, pridaj očistenú špargľu, povar asi 2 minúty.
- Pridaj hrášok a povar na miernom ohni, kým zelenina nebude mäkká.
- Cestoviny uvar podľa návodu na stupeň al dente. Tesne pred dovarením cestovín vylej na zeleninovú zmes smotanu, citrónovú šťavu a priveď do varu.
- Var do mierneho zhustnutia, poriadne premiešaj. Dochuť soľou a korením.
- Po uvarení vylej zmes na precedené cestoviny, premiešaj, podávaj ozdobené čerstvými bylinkami a parmezánom.
Pesto z medvedieho cesnaku s vlašskými orieškami
Fazuľová placka na gril
Rukolový šalát s cviklou
Špargľové rizoto s mätou
Podobné články