Stravuj sa sezónne: Čo jesť vo februári? Vyskúšaj tieto chutné recepty
Február sa na našom území považuje za zimný mesiac, aj keď to tak na mnohých miestach Slovenska dnes už nevyzerá. Počasie je oproti minulým rokom miernejšie a snehu tiež ubúda. Záhradky našich rodičov či starých rodičov však ešte stále neprodukujú zdravú obživu. Preto by si mal siahnuť do zásob pivnice a využívať potraviny, ktoré sa dopestovali v minulom roku. Ak takúto možnosť nemáš, nakupuj sezónne potraviny v zelovoci či iných obchodoch. Sú momentálne predsa len najzdravšie, keďže sa rodia v ich prirodzenom ročnom období. Ktoré to sú?
Sezónne potraviny pre mesiac február
Prehľad potravín dozrievajúcich v mesiaci február a minuloročných plodín, ktoré sú pri správnom skladovaní ideálnym zdrojom vitamínov počas zimného obdobia:
- ružičkový kel
- kapusta
- mrkva
- kaleráb
- kel
- pór
- paštrnák
- hrášok
- šalotky
- špenát
Dovážané sezónne potraviny:
- klementínka
- grapefruit
- citrón
- pomaranč
- kaki
- granátové jablko
Recepty pre mesiac február
Restovaná zelenina s makarónmi
Ingrediencie:
- zmes čerstvej zeleniny (batáty, červená paprika, brokolica, patizón, cibuľa, cesnak)
- šampiňóny
- makaróny
- soľ a korenie (čierne, štipka kajanského korenia, mletá paprika)
- 1 vajce
- strúhaný syr (cheddar/eidam/parmezán – môže byť kombinácia viacerých)
- maslo, olivový olej
Postup:
- Zeleninu nakrájaj, pokvapkaj olivovým olejom, osoľ a okoreň a premiešaj.
- Zeleninovú zmes rozlož na plech s papierom na pečenie, alebo zabaľ do alobalu, z ktorého vytvoríš uzavreté „vrecko“.
- Peč v predhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 30 minút – kým zelenina nezmäkne a nezhnedne.
- Medzitým si uvar cestoviny. Hotové ich preceď, vráť do hrnca a pridaj lyžičku masla. Maslo nechaj na miernom ohni na cestovinách roztopiť.
- Pridaj vajce, soľ a koreniny, premiešaj a chvíľu zohrievaj na strednom ohni.
- Pridaj upečenú zeleninu a strúhaný syr. Zmes na strednom ohni zohrievaj, kým bude mať vzniknutá omáčka krémovú konzistenciu. Následne hneď podávaj.
Tekvicové špagety s listovou zeleninou
Ingrediencie
- maslová alebo obyčajná tekvica
- listová zelenina rapini alebo listový špenát
- 3 vajcia
- 400 g špagiet
- olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie (muškátový oriešok, čierne korenie, šalvia, petržlenová vňať)
- parmezán/iný postrúhaný syr
Postup:
- Na drobnejšie kusy nakrájanú tekvicu pokvapkaj olivový olej, posoľ, okoreň, premiešaj a rozostri na plech vyložený papierom na pečenie.
- Peč v predhriatej rúre na 220 stupňoch približne 20 minút, kým tekvica nezmäkne.
- Na panvičke na troške olivového oleja podus rapini alebo špenát so soľou a čiernym korením, kým sa mierne nescvrkne. Odstav z ohňa a prisyp listovú zeleninu na panivu k tekvici.
- Zmierni teplotu a zapekaj ešte približne 10 minút, kým listová zelenina nie je chrumkavá.
- Špagety uvar podľa návodu, po uvarení ich nechaj poriadne odkvapkať. Trošku vody zo špagiet si odlož do šálky nabok.
- V miske rozmiešaj vajcia a syr.
- Na panvičke s troškou olivového oleja chvíľu posmaž nakrájaný cesnak.
- Pridaj špagety, premiešaj a zalej ich zmesou z vajec a syra. Za stáleho miešania vytvor omáčku.
- Podľa potreby prilej trošku oldoženej vody z varenia špagiet a miešaj, kým omáčka nedosiahne konzistenciu, akú si praješ.
- Na záver pridaj upečenú tekvicu s listovou zeleninou, premiešaj a prípadne dochuť koreninami podľa svojej chuti.
Krémový ružičkový kel
Ingrediencie:
- 1 kg hlávok ružičkového kelu
- 1 lyžica olivového oleja
- 250 g nakrájanej slaniny alebo údeného tempehu
- 250 ml smotany na varenie (aspoň 35%)
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Ružičkový kel uvar do mäkka. Nechaj vychladnúť a hlavičky rozrež na polovicu.
- Na panvici rozhohrej olivový olej a posmaž slaninu alebo tempeh.
- Zatiaľ na menšej panvici priveď do varu smotanu s roztlačeným cesnakom.
- Keď bude slanina či tempeh usmažený, pridaj rozkrojený ružičkový kel a prilej smotanu.
- Poriadne premiešaj, dochuť soľou a korením a podávaj.
Brokolicový šalát s medovo-horčicovým dresingom
Ingrediencie:
- 500 g na drobnúčko nakrájaných hlávok brokolice
- 1/2 šálky slnečnicových semienok
- 1/2 šálky na drobno nakrájanej šalotky
- 1/2 šálky strúhaného syra
- 1/3 šálky sušených brusníc (nemusí byť)
Na dresing:
- 1/3 šálky panenského olivového oleja
- 2 PL jablčného octu
- 1 PL Dijonskej horčice
- 1 PL medu
- stredný strúčik cesnaku – roztlačený
- soľ
Postup:
- Slnečnicové semienka asi 5 minút na sucho opraž na panvici.
- Vo veľkej mise zmiešaj na drobno nakrájanú čerstvú brokolicu (áno, čerstvá nevarená brokolica je bežnou surovinou v šalátoch), šalotku syr a brusnice.
- Všetky suroviny na dresing spolu poriadne rozmiešaj a polej ním zeleninu v mise.
- Premiešaj a podávaj.
Valentínsky recept: Quinoa šalát s kelom a sladkými bobuľami
Ingrediencie:
- 250 g quinoi
- 4 PL mandľových lupienkov
- 2 PL slnečnicových semienok
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL sezamového oleja (nemusí byť)
- 2 ČL agáve/javorového sirupu/medu
- čierne korenie
- 50 g špenátových listov
- 50 g kelových listov
- 100 g čučoriedok
- 100 g malín
Postup:
- Quinou uvar podľa návodu na obale. Namiesto vody ju môžeš uvariť v zeleninovom vývare.
- Na troške oleja na panvičke posmaž mandľové lupienky a slnečnicové semienka do zlatava. Odstav z ohňa, polej sójovou omáčkou a premiešaj.
- Zmes premiešaj s uvarenou quinoou a pripravenými surovinami a podávaj.
Výber ďalších receptov
Zapekané chlebíky s ružičkovým kelom a grilovaným syrom
Zimný šalát s citrónovým kuraťom
Zimné citrusové smoothie
Korenená pečená kapusta
Smotanový bulgur so špenátom, cuketou a šampiňónmi
Kuskus s cuketou a pórikom
Špenátové halušky s krémovými hríbmi
Pohánkové tekvicové rizoto s rozmarínom