Čo by si mal stihnúť do tridsiatky?

Tridsiatka nie je koniec sveta, je to však čas v živote, kedy by si mal mať niektoré veci ujasnené. Nejdeme ťa vychovávať, len ti dáme tipy na niekoľko vecí, ktoré by si do týchto okrúhlych narodenín mohol stihnúť.

Cudzie jazyky

Nie preto, že cestovanie je teraz in a chceme z teba travel blogera. Nie je však tajomstvom, že vekom sa zhoršuje pamäť. Každý skúsený človek ti povie, že jazyky sa najlepšie učia ešte v mladosti a ak tomu neveríš, ber to tak, že aspoň budeš mať viac času na ich praktizovanie.

Minimalizuj

Veľa vecí znamená veľa starostí. Neobklopuj sa materiálom, ale dobrými ľuďmi. A keď sme už pri tom, selektuj tých ľudí, s ktorými tráviš čas. Stoja všetci za to? Prinášajú ti radosť a podporujú ťa alebo pred nimi musíš neustále obhajovať svoje konanie a úspechy? Porozmýšľaj, kto stojí za to, aby bol v tvojom živote. Čím menej zbytočných vecí a toxických ľudí bude v tvojom živote, tým ľahšie sa ti bude žiť.

Vyskilluj sa

Povolanie môžeš zmeniť aj v päťdesiatke, no pokiaľ nebudeš mať dostatok schopností a zručností, nikto ťa nebude chcieť. To isté môže platiť aj teraz. Pri mladých ľuďoch je smutná pravda, že mnohým chýbajú skúsenosti. Tak nebuď z tých dvadsiatnikov a zaraď sa v budúcnosti k úspešným a skúseným tridsiatnikom. Pracuj na tom už teraz, keď máš viac energie a lepšiu schopnosť učiť sa.

Zafarbi si vlasy

Nie že by po tridsiatke nebol čas na šialené činy, ale chápeš – spoločnosť… Ak ti čo i len trocha záleží na tom, čo si myslia iní, skús väčšinu nerozvážnych vecí urobiť čo najskôr. Nie, aby ich do tvojej tridsiatky zabudli, ale aby si ich ty ľahšie ospravedlnil. Veď to poznáš: „Títo mladí…“ A keď je ti naozaj jedno, čo si kto myslí, a nie je to len postoj pre kamarátmi, tak tento bod ignoruj.

Žúruj celú noc

Síce to súvisí s predošlým bodom, ale tu už nejde o spoločnosť. Ide o tvoj refresh button, ktorý už nefunguje tak, ako kedysi. Poznáš všetky tie vtipné obrázky, ako vyzerali dni po opici pred dvadsiatkou a po dvadsiatke? Tak počkaj, čo to bude po tridsiatke. Ak máš pocit, že si sa ešte nevybúril, tak teraz je ten správny čas. Žúrovať nemusí automaticky znamenať úplne sa zrušiť. Ak to ale preženieš, možno sa ti bude hodiť zopár našich rád, ako prežiť opicu.

Mysli aj na život po šesťdesiatke

Možno ti príde zvláštne rozmýšľať až nad šesťdesiatkou, keď sme začali pri tridsiatke. Čo tým ale chceme povedať, je dôchodkový vek, v ktorom sa hodí nejaká tá finančná rezerva. Určite ti je jasné, že s dôchodkom od štátu to nebude zrovna na dovolenky na štýl nemeckých dôchodcov. Ako sa dá ušetriť sme písali tu.

Na záver …

Keď budeš žiť každý deň naplno… (no dobre, aspoň každý druhý), tak sa nemáš čoho báť. A môže ti byť úplne jedno, koľké narodeniny ťa čakajú. Sú však veci, ktoré neoklameš. Ako sme už spomenuli vyššie je to napríklad schopnosť učiť sa alebo zotavovať po ťažkej noci. Nikdy sa nenechaj ohraničovať vekom, je to klišé, ale si len taký starý, na koľko sa cítiš.

Podobné články

Komentovať