Ešte nemáš živnosť – choď do toho, kým si študent

Máš plnú hlavu skvelých nápadov, ale myslíš si, že podnikanie nie je pre teba, lebo si študent? Omyl. Využi to vo svoj prospech a ušetri peniaze na odvodoch. Ako študent máš veľkú výhodu. Nastal ten správny čas začať podnikať.

Povinnosti živnostníka voči poisťovniam

Začínajúci živnostník je povinný platiť preddavky na zdravotné poistenie odo dňa, kedy si založil živnosť. Zdravotné preddavky sa na začiatku platia v minimálnej výške, a teda na rok 2018 je to 63,84 €. Ak si stále študent, táto povinnosť ti odpadá. Navyše študent živnostník nemusí platiť preddavky ani v nasledujúcom období, ak si to dobre naplánuje. Ak si založíš živnosť na začiatku roka 2019 s povinnosťou zdaniť príjem v roku 2020, reálne začneš platiť preddavky až v roku 2021. Živnostník má povinnosť mesačne platiť aspoň minimálny odvod, oproti tomu študent môže reálne platiť aj nižší odvod, ktorý sa stanoví na základe ročného zúčtovania.

zivnost-odvody

Sociálne odvody sa platia prvýkrát až po podaní daňového priznania, na základe ktorého spraví sociálna poisťovňa ročné zúčtovanie a stanoví výšku odvodu. Minimálny odvod na sociálne poistenie sa pohybuje na úrovni 151,16 €. Sociálne poistenie neplatia tí, ktorí nepresiahli ročnú hranicu príjmu 5724 €. Ak si študent, určite odporúčame využiť kombináciu príjmu na živnosť a študentskú dohodu o brigáde. Ak skombinuješ tieto dve možnosti, vieš si mesačne zarobiť 650 € v čistom, pričom na odvodoch prvé tri roky nezaplatíš nič a ďalšie menej ako 20 € mesačne, pričom sociálne odvody platiť nebudeš.

Pozor chystá sa zmena v sociálnych odvodoch

Túto možnosť však treba využiť čo najskôr vo svoj prospech, keďže v roku 2021 parlament chystá novelizáciu zákona o sociálnych odvodoch, ktoré by sa mali posudzovať rovnako ako zdravotné odvody. Už nebudú viac existovať takzvané „odvodové prázdniny“ v prvý rok podnikania, pretože sa stanú povinnými preddavkovými platbami rovnako, ako sú aj zdravotné odvody.  V praxi to znamená, že je úplne bezpredmetné prvý rok sledovať dosahovaný príjem a snažiť sa podliezť hranicu, pretože preddavky sa budú platiť povinne, a teda živnostník bude musieť mať našetrené mesačne na zdravotné aj sociálne odvody.

Ako zaplatiť menej na dani z príjmu

Ďalšou veľkou výhodou živnosti je možnosť uplatniť si paušálne výdavky vo forme 60 % z dosiahnutého príjmu, najviac však do výšky 20 000 €. Túto možnosť oceníš najmä vtedy, ak podnikáš vo sfére služieb a nedosahuješ žiadne reálne náklady, ktoré by si mohol uplatniť v daňovom priznaní. Okrem toho, ak si uplatňuješ paušálne výdavky, nemáš povinnosť viesť účtovníctvo, pretože ti postačuje len daňová evidencia. Pod týmto pojmom si predstav len jednoduchú tabuľku, do ktorej si zapisuješ svoj príjem, výdaj, záväzky a pohľadávky. Okrem toho si vieš základ dane ešte znížiť aj o nezdaniteľné minimum vo výške 3830,02 €.

zivnost-odvody

Tip: Ak má tvoje podnikanie charakter duševnej činnosti a diela, nechaj si svoj zárobok vyplatiť na licenčnú zmluvu. Pasívny príjem z licenčných zmlúv sa nezapočítava do príjmu, z ktorého sa platia zdravotné a sociálne odvody, a okrem toho si aj tu vieš uplatniť paušálne náklady. Ak teda zarobíš na licenčnú zmluvu len 249 €, nezaplatíš žiadnu daň, pretože suma menšia ako 19 € sa platiť nemusí.

Nový trend dnešnej doby – s. r. o. pre každého

Ak nechceš byť obmedzovaný príjmom, máš dobrý podnikateľský nápad a reálne mesačné náklady, založ si spoločnosť s ručeným obmedzením. Takzvané „jednoosobové“ s. r. o. nie sú dnes už ničím výnimočným. Veľa podnikateľov prešlo na tento typ spoločnosti najmä kvôli tomu, že ako konatelia spoločnosti nie sú povinní platiť odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne.

Každé pre má však aj svoje proti. Namiesto 19 % sa tu uplatňuje výška 21 % na dani z príjmu. Takisto sú spoločnosti povinné viesť podvojné účtovníctvo a uplatňovať si môžeš len reálne náklady, ktoré si dosiahol počas podnikania. Peniaze z podnikania, ktoré sú v spoločnosti, budú vždy len firemné, pretože každý vybraný zisk vo forme dividendy je potrebné zdaniť dodatočne ešte 7 %, ktoré zaplatíš štátu v najbližšom daňovom priznaní.

danove-priznanie-studenti-zivnost

Založiť si spoločnosť vo forme s. r. o. sa oplatí pri týchto podmienkach len remeselníkom a subdodávateľom, ktorí dosahujú mesačne reálne náklady a majú pravidelné vysoké tržby, ktoré by pri živnosti podliehali vysokému odvodovému zaťaženiu. A zároveň im nie je ľúto investovať peniaze do dobrého účtovníka.

Každopádne, či už sa rozhodneš pre podnikanie vo forme živnosti, alebo si založíš s. r. o., určite ťa to bude stáť menej, ako keď budeš zarábať na niekoho iného než na seba.

Podobné články

Komentovať