Užitočné novoročné predsavzatia, ktoré prospejú nielen tebe, ale aj svetu

Novoročné predsavzatia sú klišé, ktorého sami nie sme zástancami. Podľa prieskumov si ich dáva približne 40 % populácie, no len 19 % ich aj skutočne dodrží. Podľa denníka The Guardian najčastejšími predsavzatiami sú v tomto poradí: sebazlepšovanie a vzdelanie, strata váhy, usporenie peňazí, nájdenie si trvalého vzťahu. Ďalej tu máme iné „klasičky“, ako prestať fajčiť, viac cestovať či navštevovať babku častejšie. Ako sme spomenuli, klišé. My však pre teba máme zopár skutočne užitočných „predsavzatí“ či skôr zmien, ktoré môžeš veľmi ľahko zrealizovať a dodržať. Pri mnohých pritom budeš pomáhať nielen sebe, ale aj okoliu. Šľachetné, však?

Nebuď sebec

Vec, ktorú si mnohí ľudia neuvedomujú – svet sa netočí okolo nich. Aj keď toto vyznie možno trošku drsne, s veľkou pravdepodobnosťou si ako člen modernej konzumnej spoločnosti 21. storočia čiastočný sebec aj ty. Aj my. Ale snažíme sa na sebe pracovať. Je normálne, že popri svojich činoch myslíme v prvom rade na seba, že každé ťažko zarobené euro investujeme do vecí, ktoré nás robia šťastnými, a svojim správaním mnohokrát neuvedomene ubližujeme iným. Pritom niekedy stačí zmeniť len detaily.

Keď ideš autom, zastav na priechode a pusť prechádzajúcich ľudí – tých pár sekúnd ťa už nezabije. Nenakupuj zbytočnosti, hlavne kopy oblečenia, ktoré si na seba dáš 3-krát a potom skončia natrvalo v skrini. O negatívach tzv. fast fashion si už určite počul, najmä o vykorisťovaní robotníkov z Ázie. Keď si doma u rodičov, nečakaj na výzvu, že treba niečo spraviť. Poobzeraj sa viac okolo seba a z vlastnej vôle sa chop domácich prác. Rodičia si to zaslúžia. Občas sa skús vzdať zbytočných materiálnych vecí a venuj nejaký drobný peniaz napríklad útulkom. A hlavne, pri všetkom, čo robíš, mysli aj na druhých.

Ži ešte ekologickejšie

Veríme, že ti na ekológii záleží. Skús to ešte posunúť na vyšší level. O hroziacej plastovej katastrofe sme už písali nielen my. V článku sme ti dali niekoľko tipov, ako prispieť k záchrane planéty a minimalizovať plasty vo svojom živote. Naozaj sa vykašli na tú slamku. Veď mochitko alebo džúsik si vieš vychutnať aj obyčajným oldschoolovým pitím ústami, nie si dojča, aby si na pitie potreboval slamku.

Obmedz aj ďalšie zbytočnosti, ktoré produkujú množstvo zbytočného odpadu. Napríklad pyrotechniku počas osláv Silvestra. Tento barbarský zvyk nielenže zahlcuje prírodu odpadom, ale aj zabíja a plaší zvieratká. Ako divo žijúce, tak aj tie domáce. Máš svoje prvé auto? No paráda, ale zas pre každú maličkosť ho štartovať nemusíš. Občas skús vytiahnuť aj bicykel. Dnes je to moderné a troškou pohybu navyše prispeješ k svojmu zdravšiemu ja.

Buy less, choose well, make it last...

Obmedz mäso, pomôžeš planéte

Pri ekológii ešte chvíľu ostaneme. Chceme ťa upozorniť na jeden z najaktuálnejšie preberaných faktov. Trendom pre rok 2019 je obmedzenie konzumácie mäsa. Vegetariáni a vegáni budú nové „food fashion ikony“. The Guardian zverejnil štúdiu, ktorá upozorňuje, že obmedzenie mäsa a dokonca aj mliečnych výrobkov je momentálne najlepšou cestou, ako redukovať negatívny environmentálny dopad na našu planétu.

Konzumácia bravčového a hovädzieho mäsa má v súčasnosti jeden z najvýraznejších negatívnych dopadov na planétu. Produkcia mäsa si vyžaduje využívanie obrovských zdrojov pitnej vody – na chov zvierat aj na pestovanie plodín, ktorými sú kŕmené. Takisto využíva prevažnú väčšinu poľnohospodárskej pôdy, ktorá by mohla byť využitá oveľa prospešnejším spôsobom. Mäso a mliečne výrobky pritom patria len k 18 % celkového množstva konzumovaných kalórií a len k jednej tretine konzumovaných bielkovín vo svete. Aj horším matematikárom musí dôjsť, že tento potravinársky priemysel je neefektívny. Nuž, a aký to má ešte celkový dosah na likvidovanie našej planéty? Zvýšená produkcia mäsa a mliečnych výrobkov a ich vyčerpávanie zdrojov prispievajú k otepľovaniu planéty a k negatívnej zmene klímy. Podľa odhadov vedcov a vyhlásenia OSN sa pri nezmenení súčasného stavu planéta do konca storočia oteplí o 3 °C.

Pomôcť môže zvýšenie konzumácie strukovín a iných rastlinných bielkovín a obmedzenie konzumácie mäsa a mliečnych výrobkov. Toto pokojne zvládneš aj ty. Ak potrebuješ inšpiráciu, veľa vhodných receptov nájdeš aj na našej stránke. Možno ťa viac motivuje aj zamyslenie sa, že ak prestaneš konzumovať mäso a mliečne výrobky, prestaneš byť súčasťou utrpenia mnohých zvierat 🙂

Podobné články

Komentovať