Zaži mesto ako domáci: Čo robiť v Banskej Štiavnici?

Terra banensium – zem baníkov. Takto znelo označenie Banskej Štiavnice v najstaršej písomnej zmienke z roku 1156. Históriou opradené mesto na strednom Slovensku oslávilo tento rok 25 rokov v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO – presne 11. decembra 1993 bolo ako „historické mesto Banská Štiavnica a technické pamiatky jeho okolia“ zapísané do tohto prestížneho zoznamu. Ide o mesto mnohých tvárí – je ako stvorené na romantické prechádzky útlymi uličkami, na oddych v prírode, na posedávanie v útulných kaviarňach, aj na návštevu historických miest či štôlní.

zazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnica

(Foto: averecci)

Kam na kávu?

Ak si potrpíš na výberovú kávu, určite si to namier do Starej školy. Ide o tvorivú kaviareň s minimalistickým, no zároveň umeleckým dizajnom, priamo na ikonickej pasáži mesta, ktorá je ako stvorená pre posedenie s partiou. Nielenže si pochutnáš na fakt kvalitnej káve, môžeš si dokonca pričuchnúť k jej tvorbe a získať skill v metódach jej prípravy. Je spojením tradičných slušných spôsobov a svetových trendov. Výsledok? Nadčasový priestor, ktorý ulahodí každej umeleckej duši. Stále viac známou je Divná pani, či vnútri, či vonku, je jej dizajn nezameniteľný.

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/BmtlfenAXWM/“ hidecaption=“false“ width=“612″]

Kam na pivo?

Hoci bola Štiavnica známa najmä ako banské mesto, nezaostávala ani v pivovarníckej tradícii…a pokračuje sa v nej do dnes. Takže ak si chceš pochutnať na poctivom pive a povýšiť pitie tohto zlatistého moku na zážitok, určite sa vyber do Pivovaru ERB, kde môžeš smäd uhasiť napríklad pivkom Braxatoris pomenovanom po azda najvýznamnejšej osobnosti mesta, Andrejovi Sládkovičovi.

zazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnica

zazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnica

Kam za jedlom?

Keď Ti už z prechádzania mestom vyhladne, skoč si do reštaurácie 4 sochy, ktorú nájdeš veľmi ľahko – na jej olivovo zelenom priečelí sa vynímajú (prekvapivo) štyri zlaté sochy. V záhrade starého domu zažiješ top gastronomický zážitok (či už si vegetarián alebo mäsožrút), a to nie len na jazyku. Razia si tu totiž filozofiu interaktívnej kuchyne, takže uvidíš, ako Ti majstri svojho remesla pripravujú Tvoju mňamku. A potom ešte choď určite na zmrzku Moja Marína. Cukráreň s výbornou zmrzlinou a bonus – je fotogenická.

zazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnica

zazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnica

Kam za kultúrou?

Priamo v srdci mesta, na Námestí sv. Trojice sídli v historickej budove Žemberovského domu Kino Akademik, ktoré ponúka kinematografické vyžitie pre každého diváka. Či už si fičíš na hollywoodskej tvorbe alebo na klubových, alternatívnych či starých filmoch, nájdeš tu to svoje. Okrem klasického premietania je to miestom festivalu 4 živly, ktorý má svoju letnú a zimnú verziu a filmovým nadšencom ponúka premietanie hraných, dokumentárnych, animovaných i experimentálnych filmov.

zazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnica

A keď je reč o kultúre, nemožno nespomenúť mestské slávnosti, oslavy baníkov, geológov, hutníkov a naftárov, oslavu bohatej štiavnickej histórie a tradícií – Salamandrové dni, ktorých zlatým klincom programu je jednoznačne sprievod, ktorý sa ťahá vždy od starej Tabakovej továrne až na námestie. Za jeho vznikom stoja študenti a doteraz sa ho pravidelne zúčastňujú tí, ktorí sa so školou lúčia alebo práve naopak tí, ktorí do školy nastupujú. Určite ho nevynechaj ani Ty. Tá atmosféra Ťa absolútne pohltí.

Kam do prírody?

Ak Ťa to ťahá niekam do prírody, zresetovať hlavu, máš z čoho vyberať. Živá energia Ťa obklopí v Botanickej záhrade, ktorá je situovaná v areáli Baníckej a lesníckej akadémie. Dych Ti tu vyrazia majestátne sekvoje, obri rastlinnej ríše, ale aj historická architektúra. Lepšiu kondičku a pevnú obuv oceníš pri výstupe na Sitno, ale aj na majestátnu kalváriu, ktorá patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie v Európe. V lete sú jednoznačnou voľbou Tajchy, či už tie vzdialenejšie od centra, napríklad také Počúvadlo, ktoré proste musíš zdolať na vodnom bicykli alebo tie, ktoré sú len na pár krokov od námestia. Takým je Veľká Vodárenská – najstarší tajch s priezračne čistou tyrkysovo modrou vodou v obklopení majestátnych ihličnanov.

zazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnica

Kam za zábavou?

Choď na istotu a nacválaj si to tanečným krokom do hudobného klubu Art Cafe, kde sa okrem spontánnych party pravidelne konajú koncerty (ne)známych spevákov a kapiel a čapuje sa tu až 5 druhov pivka. V teplejších mesiacoch môžeš s kamošmi posedieť na terase a pri kvalitnej hudbe všeho druhu hľadieť na Nový Zámok, na ktorý je výborný výhľad. Hovorí sa, že deň po evente tam radšej ani nechodiť, lebo nič nemajú a všetko je hore nohami. Nuž, asi to budú poriadne čurbesy. Jasnou voľbou študentov je Gaudeamus Student Pub ležiaci veľmi strategicky – rovno pri akadémii a stredoškolskom intráku.

zazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnica

Toto nevynechaj

Fenoménom je Epicentrum Lásky – jediná Banka lásky na svete. Tento unikát je tvorený schránkami, ktoré sú poskladané z veršov najdlhšej ľúbostnej básne na svete, Sládkovičovej Maríny. Nachádza sa pod rodným domom Maríny Pischlovej, len na skok z námestia.

zazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnica

Hlavne na jar a v lete prekvitá krásou Ružová ulica, a  to doslova.  Ak si romantická duša, určite ťa očaria pestrofarebné ruže, ktoré tu zdobia vstupy a múry starodávnych domov. A pridanou hodnotou je krásny pohľad na panorámu mesta.

Best of Banská Štiavnica na Instagrame

zazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnicazazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnicazazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnicazazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnicazazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnicazazi-mesto-ako-domaci-banska-stiavnica

Podobné články

Komentovať