Zaži mesto ako domáci: Čo robiť v Spišskej Novej Vsi

Dnes ťa zavedieme na malebný Spiš, konkrétne do mesta „šľepých Spišakov“, Spišskej Novej Vsi. Obyvateľom mesta prischlo toto pomenovanie vďaka kostolu s najvyššou kostolnou vežou na Slovensku. Meria 87 metrov, nachádza sa na nej až sedem hodinových ciferníkov, a to je taktiež najviac v našej krajine, pričom na veži sú rozmiestnené po všetkých stranách.

kostolna-veza-spisska-nova-ves

Kostolná veža

Keď si chceš spraviť jedinečné selfíčko, vybehni na kostolnú vežu, ktorá je sprístupnená verejnosti, a z tej ohromnej výšky budeš mať celé mesto a okolie ako na dlani. V okolí môžeš navštíviť Spišský hrad, Národný park Slovenský raj s jedinečnými roklinami, kaštieľ v Markušovciach a na skok máš aj vodnú nádrž Palcmanská Maša či Vysoké Tatry.

V Spišskej žijú dobrosrdeční ľudia, no pre návštevníkov z Bratislavy platí jedna, tzv. bezpečnostná rada, ktorú si treba pamätať, keď sa miestnych pýtajú na cestu do centra Spišskej: snaž sa potlačiť „blavácky“ prízvuk, lebo ako ti povie každý miestny, s takým prízvukom sa do centra veru nedostaneš. 😀 Neboj sa, myslia to ako vtip.

Kam za kultúrou

Keď sa budeš prechádzať po Spišskej, tak vedz, že sa prechádzaš po najdlhšom šošovkovitom námestí v Európe. V jeho strede sa okrem spomínaného kostola s najvyššou kostolnou vežou nachádza jedinečný zelený park s fontánou, v ktorom si počas teplých letných dní môžeš oddýchnuť priamo na sviežej zelenej trávičke á la anglický park v príjemnom tieni mohutných stromových matuzalemov.

namestie-spisska-nova-ves

Pohľad zhora na šošovkovité námestie v Spišskej

Pri radnici stojí zvon prianí, na ktorý môžeš zazvoniť a popriať si, aby ťa po tej divočine, ktorá ťa čaká na šaľenom vychodze, na druhý deň nebolela hlava, a aby si si aspoň niečo z tej „hriešnej“ noci pamätal. Lebo keď sa pustíš do pitia so Spišakmi, už nikdy nič nebude také ako predtým. (:D)

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/Bo2DdqjgvTu/“ hidecaption=“false“ width=“612″]

Ak máš dosť rôznych večierkov, preflámovaných nocí a tvoje srdce zaplesalo po kultúre, tak priamo v centre mesta môžeš navštíviť Múzeum Spiša, ktoré sídli v jednej z najkrajších budov mesta, v bývalej mestskej radnici. V ďalšej historickej dominante mesta, v budove Reduty, si môžeš skočiť na originálne divadelné predstavenie v podaní Spišského divadla, no a po predstavení si vychutnáš dobré jedlo a kávičku v štýlovej reštaurácii Sonáta, ktorá sa nachádza v budove divadla, a v ktorej budeš mať pocit, že si sa vrátil do doby monarchov.

muzeum-spisa

Múzeum Spiša

Keď sa chceš pokochať moderným maliarskym umením, navštív Galériu umelcov Spiša. V meste sa tiež nachádza Slovenské technické múzeum. Spišiaci sa môžu popýšiť aj netradičným a modernistickým divadlom Kontra, ktoré získalo v roku 2018 cenu Dosky za Divadlo sezóny 2018.

Kam na kávu

Keď si už patrične kultúrne nabažený a navyše si vysmädol a vyhladol, v Spišskej na námestí si prídeš na svoje. Spišská sa vyznačuje pre teba asi tou najdôležitejšou prednosťou – na 1 m² v nej nájdeš najviac krčiem, pohostinstiev, reštaurácií, barov a výčapov na Slovensku.

Ak ťa ešte trochu bolí hlavička z nejakej vydarenej „bytovice“ z predchádzajúceho dňa, tak si najprv skoč na dobrú kávičku. Na výber máš kávy od výmyslu sveta v príjemnom prostredí v kaviarňach Café-shop Cornellá, Kaviareň Mlynček či v Reštaurácii na Korze, ktoré sa nachádzajú na Zimnej ulici v centre mesta. Ak si však pri popíjaní kávy chceš užiť čo najviac teplých slnečných lúčov, tak navštív Kaviareň eLAra (ktorá je centrom umelcov mesta a určite tam naďabíš na nejednu básnickú dušu) či Barista Café, ktoré sa nachádzajú na Letnej ulici, taktiež v centre mesta.

kaviaren-spisska-nova-ves

Kaviareň eLAra

Ak chceš toho v meste zažiť čo najviac a nemáš čas vysedávať, tak navštív netradičnú kaviarničku AMC Tvoj Coffeeshop pri hlavnej pošte, v ktorej si kávičku vychutnáš priamo na ulici alebo si ju jednoducho zoberieš so sebou.

Kam na pizzu a jedlo

Pred každou dobrou „krížovou cestou Tour de pubs“ po našich novoveských baroch a krčmičkách sa musíš poriadne posilniť. Túto etapu nesmieš v Spišskej podceniť, lebo „padneš za vlasť“ ešte skôr, ako sa vôbec na tu cestu vydáš.

Chuť naozajstnej nefalšovanej spišskej pizze, ktorá patrí k najlepším na Slovensku, spoznáš v  pizzerii Pizza Bomba, ktorá je zároveň aj najstaršou pizzeriou v meste. My ti odporúčame ochutnať pizzu Quasimodo alebo pizzu Bryndza. Dobrú pizzu ti upečú aj na sídlisku Mier v podniku Ombre pizza či v pizzerii Mama Mia a Italia na Zimnej ulici.

pizza-bomba-spisska-nova-ves

Pizza Bomba

Gurmánske zážitky z domácej kuchyne ťa čakajú v reštauráciách Zbrojnoš (situovaná do štýlových historických kamenných pivničných priestorov s výzdobou, ktorá ťa prenesie do čias rytierov a kráľov), Dufart, Nostalgia, Zlatá Pivnička či Spiš, ležiace v centre mesta na Letnej ulici. Za rozumný peniaz sa naješ a domácku stravu nájdeš aj v „reštiko-krčmách“ Vinco a Tatra, ktoré sídlia blízko železničnej stanice. Samozrejme, ak preferuješ zdravú vegetariánsku stravu, jasná voľba je reštaurácia Vegetarián na Zimnej ulici.

Ak si milovníkom dobrého hamburgera, skoč do podniku Burger a Pivo či King Size Burger v centre mesta. V „Novejši“, ako Spišskú volajú domáci, sa nachádzajú aj kvalitné bufety s bagetami, v ktorých ti pripravia aj rôzne špecialitky rýchleho občerstvenia, ako sú gyros či kebab. Najvychýrenejšia je predajňa bagiet „na stojaka“, ktorú nájdeš na ulici Odborárov smerom na železničnú stanicu.

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/BlpslhJgsFH/“ hidecaption=“false“ width=“612″]

Čo by to bolo za obed bez dobrého koláčika. Vynikajúca Cukráreň Špeciál je na Letnej ulici a najstaršia cukráreň v meste Aida sa nachádza pri OD Jednota. Nájdeš tam tradičné a moderné koláče aj chutný cheesecake.

Kam za zábavou

Keď sa blíži večer, treba sa niekde poriadne napiť. Pre abstinentov je tu príjemné prostredie v alternatívnej Čajovni Alchýmka, v ktorej rozvoniavajú najrozmanitejšie miešané čaje, ku ktorým ti dajú aj pravú vodnú fajku a s priateľmi zažiješ veľa zábavy pri hraní stolových hier, ktoré majú na výber. Práve táto čajovňa je miestom stretávania mladých s alternatívnym životným štýlom. Kto nechce na druhý deň skončiť „na šrot“, nech si sŕka nejaký miešaný drink v Lounge2Live Bare na Letnej ulici. Miestne mliečne koktaily sú naozaj božské.

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/BgybJOHFCgO/“ hidecaption=“false“ width=“612″]

Poriadne sa vytancuješ v Cubano bare v Dome kultúry alebo v hudobnom klube DownTown na Zimnej ulici. Najväčší výber čapovaných pív, dokonca až 9 druhov, ti načapujú v spomínanej najväčšej pivárni v meste – Grill bare, v ktorej sa aj luxusne naješ. Keď máš k pivu chuť na kvalitný steak či tatarák, tak si na správnom mieste. Na Spiši sa varí aj originálne remeselné pivečko Buchvald, ktorého majú v pivárni Buchvaldhaus na Letnej ulici plné pivnice. Na svoje si prídeš aj v kluboch pre mladých Green bar, Rock pub na konci Letnej ulici či Áčko bar a Infinity klub na Zimnej ulici.

cubano-bar-spisska-nova-ves

Cubano bar

Keď hľadáš nejakú tradičnú krčmičku, v ktorej si dáš panáka a pivko za dobrú „študentskú“ cenu, tak si naozaj na dobrej adrese, lebo každá tretia či štvrtá budova na námestí v sebe ukrýva podobný skvostný podnik. Tradičná piváreň Žaba v príjemnom prostredí sa nachádza aj na sídlisku Mier.

predajna-valach-tradicne-slovenske-a-ceske-vyrobky

Predajňa s tradičnými výrobkami – Valach

Pri odchode zo Spišskej nezabudni navštíviť predajňu Valach – tradičné slovenské a české výrobky, v ktorej si na „poprafku“ nezabudni vypýtať žinčicu či cmar priamo zo spišských salašov. Čaká tam na teba znamenitá bryndza, ovčí syr, ale aj množstvo originálnych remeselných výrobkov a tradičných suvenírov, ktoré ti už navždy budú pripomínať „šaľené“ a jedinečné mesto Spišská Nová Ves, v ktorom si konečne pochopil, že pitie má aj iné, intergalaktické dimenzie… Tak hor sa do Spišskej!

suveniry-valach-tradicne-slovenske-vyrobky

Suveníry od Valacha

Páčil sa ti článok? Prečítaj si, čo robiť v Nových Zámkoch 🙂

Best of Spišská Nová Ves na Instagrame

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/Bp9pKbhnFQb/“ hidecaption=“false“ width=“612″] [instagram url=“https://www.instagram.com/p/Bp32FS4BZCa/“ hidecaption=“false“ width=“612″] [instagram url=“https://www.instagram.com/p/Bpzsf2LgFty/“ hidecaption=“false“ width=“612″

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/BpT6RX9gwP9/“ hidecaption=“false“ width=“612″

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/Bo4g3DqAWJC/“ hidecaption=“false“ width=“612″]
Podobné články

Komentovať