Ako získať dream job s originálnym CV?

CV – zázračná skratka, ktorá ti ukáže cestu do sveta budúcnosti. Curriculum Vitae je bránou do života dospelých. Naozaj dobre napísané CV-čko pre teba urobí ešte viac, ako si myslíš – pomôže ti získať prácu snov. Napísať kvalitné CV nie je žiadne umenie. Chce to len triezvy pohľad na vec a trochu chuti do písania. Ak práve hľadáš svoj prvý job a nevieš, ako na to, poď na to spolu s nami. Zmákneme ho naozaj dobre 🙂

Teš sa z toho, že si tvoríš budúcnosť

Umelci hovoria, že v každom tvorivom procese musí byť vášeň a chuť – len vďaka nim je výsledok taký, po akom človek túži. Máme na to overenú a odskúšanú teóriu. Respektíve, vlastný postup. Uvar si dobrú kávu alebo nalej pohár vína. Urob to naopak: nesústreď sa na to, čo ponúka pracovný trh či profesia, ale svoju pozornosť upriam na to, akú prácu, pozíciu či ideálny job hľadáš ty. Sadni si za počítač a porozmýšľaj nad tým, čo a kde by si chcel robiť. Lebo len práca, ktorá ťa bude baviť a napĺňať, bude tá pravá. A to ani nehovorím o tom, že tvojmu zamestnávateľovi dávaš to najcennejšie – tvoj čas 🙂 Takže v pokoji si sadni, odhoď limity a predstav si svoju ideálnu prácu snov. A teš sa, buduješ si predsa lepšiu budúcnosť.

Vyselektuj si pracovnú pozíciu a firmy

Posielanie CV nie je ani súťaž, ani štatistika. Najprv si vyber pracovnú pozíciu, na ktorej sa vidíš. Následne si vyber firmy, ktoré by sa ti zdali vyhovujúce. Nikdy nie je na škodu trošku stalkovania – pozri si ich firemný FB, web či kolektív. Na základe toho človek odhadne veľa vecí a získa informácie.

A kto hovorí, že môžeš poslať svoje CV len do firmy, v ktorej niekoho hľadajú? Pokojne ho pošli aj do tvojej práce snov, aj keď práve nikoho nehľadajú 🙂

Spíš si osnovu, kreativita nie je na škodu

Už máme pracovnú pozíciu a firmu, v ktorej chceš pracovať. Tieto dve informácie ti pomôžu nielen pri stavaní CV ako takého, ale aj pri písaní motivačného listu. Máš všetky potrebné informácie, aby si sa mohol sebakriticky pozrieť na svoje schopnosti, znalosti a nedostatky – tak do toho. Spíš si pracovné skúsenosti, dobré a zlé stránky (ale nie, prosím, štýlom „som flexibilný“ – to sú v roku 2018 všetci).

Môžeš k tomu pridať trochu kreativity a nápadu, napríklad: Milujem maľovanie, vďaka ktorému mám vycibrené estetické cítenie atď. Samozrejme, vždy vychádzaj z toho, o akú pracovnú pozíciu sa uchádzaš, no neboj sa stručne spomenúť aj skúsenosti z iných oblastí (ale nevenuj im prílišnú pozornosť). Napríklad ich zhrň do jednej vety: Mám niekoľkoročné skúsenosti z letných brigád. Tým poukážeš na to, že si pracovitý, avšak nebudeš zbytočne zdržovať s faktami, ktoré s budúcim jobom nemajú veľa spoločného.

Mysli na toho na druhej strane, personalista je tiež len človek

Pri písaní svojho CV vždy mysli na človeka, ktorý je na druhej strane a denne dostáva kvantá CV-čiek. Pokiaľ máš vyštudovanú vysokú školu, je jasné, že si chodil aj na tú základnú. Preto to spomínať naozaj nemusíš. Vypisovanie všetkých brigád a životných míľnikov tiež nie je úplne v poriadku. Píš zaujímavo, ale vecne. Tvojím cieľom je odlíšiť sa, nie unudiť ich.

Nezabudni na školenia a koníčky – je dôležité ukázať, že máš aj iné záujmy. Nezabudni ani na miesto bydliska, a to napríklad v prípade, že si z východného Slovenska a hľadáš si prácu v Bratislave. Toto môže znieť zmätočne, preto musíš zorientovať svojho budúceho zamestnávateľa hneď pri prvotnom oslovení.

TIP: Pokojne spomeň, že si zďaleka a prvý pohovor by si chcel mať online. Mnohé firmy robia prvé kolá prostredníctvom Skype-u, čo ja osobne považujem za korektné pre obe strany.

 Fotka a grafická úprava

Človek je tvor vizuálny a ľudia stále vnímajú obrázky oveľa viac ako text. Nezabudni na to ani pri tvorbe svojho CV. Určite naň umiestni aj fotku – fajn je nejaká prirodzená, ale, samozrejme, nie profilovka z FB (kam tvoj zamestnávateľ po prijatí CV pravdepodobne zablúdi, takže neželaný obsah radím odstrániť). Vyber si prirodzenú, peknú, prípadne jemne usmiatu fotku.

Životopis, ktorý zaujme, môže vyzerať aj takto (Zdroj: theguardian.com)

Nezabudni ani na grafickú úpravu. Neočakávam, že budeš niečo zalamovať, ale nájdi si vo Worde niektorú z pekných šablón a vytvor si CV podľa svojich predstáv. Uvidíš, ako tvoj životopis vynikne medzi ostatnými bielymi papiermi. Veľmi jednoduchou cestou k profesionálnemu dizajnovému životopisu je appka Kickresume. Ak si držiteľom karty ISIC, používať ju môžeš zadarmo.

TIP: Pokiaľ sa budeš hrať s grafickou úpravou, určite zvýrazni kontakt a svoje meno. To nikdy nie je na škodu 🙂

Inšpirácia na záver

Vybrali sme niekoľko životopisov, ktoré sa medzi veľkým množstvom konkurenčných CV-čiek určite nestratia. Nechaj sa inšpirovať!

(Zdroj: hongkiat.com)

(Zdroj: issuu.com)

(Zdroj: creativemarket.com)

Zhrnutie:

  • Píš stručne, úprimne a vecne.
  • Vyber si peknú a príjemnú fotku.
  • Nezabudni priložiť motivačný list.
  • Nepíš veci, ktoré sú logické.
  • Sústreď sa na svoje kladné stránky, ale netradične.
  • Neboj sa použiť humor.
  • Svoje CV píš pre konkrétnu pracovnú pozíciu.
  • Grafická úprava je dôležitá.
Podobné články

Komentovať