Erasmus+ projekty: Cestuj a vzdelávaj sa zadarmo

Spoznaj svet takmer zadarmo. Nemiň skoro nič a odnes si nezaplatiteľné množstvo zážitkov. Nie je v tom žiaden trik, nijaké upísanie sa diablovi či neznámemu človeku na konci linky. Volá sa to neformálne vzdelávanie alebo aj krátkodobé študentské projekty, mládežnícke výmeny a stáže.

Podmienky účasti na projektoch

Nemusíš mať meter osemdesiat a ovládať päť jazykov. Stačí, ak si otvorený človek s vekom do 30 rokov a zvládneš približne týždeň až desať dní kooperovať s ľuďmi rôznych národností, vierovyznaní, pováh a názorov. A práve to je na tom všetkom to najlepšie. Rôznorodosť ti zmení pohľad na život a ponúkne množstvo nových pohľadov na svet ideí, ktoré z teba urobia rozumnejšieho človeka.

Samozrejme, dôležité je, aby si ovládal angličtinu na komunikačnej úrovni a mal čo-to spoločné s témou študijnej výmeny, kurzu či stáže. Na kurzy, ktorých program je o niečo náročnejší, je niekedy potrebná aj prax. Väčšinou ide o prácu v dobrovoľníctve či s deťmi a mladými ľuďmi. Každý z projektov má svoje vlastné podmienky.

Najčastejšie témy projektov:

  • Kultúra a umenie
  • Zdravie a šport
  • Digitálne a audiovizuálne skills (fotografovanie, programovanie, tvorba videí, sociálne siete…)
  • Podnikanie a marketing
  • Riešenie sociálnych problémov (LGBT problematika, imigračná kríza…)

Čo ťa to bude stáť? Takmer nič

Chceš sa niekam dostať bezplatne aj bez stopovania? Kúp si letenku a organizácia, prostredníctvom ktorej cestuješ na projekt, ti ju spätne preplatí. Toto je asi najväčšie lákadlo. Veď kto nesníva o cestovaní zadarmo?

Ak nepotrebuješ jesť viac ako trikrát za deň, na stravu neminieš nič. Keď budeš mať šťastie na výber kuchárov, ochutnáš skvelé jedlá typické pre danú krajinu. Mnoho organizácií zabezpečuje raňajky a teplé jedlo dvakrát denne. Takže je to skoro také dobré ako doma od maminy, a o niečo lepšie ako na intráku či priváte.

Ubytko máš takisto hradené. Všetci účastníci projektu sú ubytovaní spolu – najčastejšie v hoteloch, hosteloch, ubytovniach či na internátoch. Aj keď bude možno trochu skúšaná tvoja komfortná zóna, stojí to za to. Niektoré organizácie sa však snažia o čo najlepší zážitok, a tak sa môže stať, že týchto pár nocí stráviš napríklad v horskej chate.

Jediná vec, ktorú budeš musieť zaplatiť, je v mnohých prípadoch sprostredkovateľský poplatok, najčastejšie vo výške od 10 do 50 €. Suma, ktorá ťa nezruinuje a za týždenný zážitok s plnou penziou a bezplatným cestovaním to stojí, no nie?

Takže množstvo peňazí, ktoré minieš, bude len na tebe. Výhodou je, že mnoho organizácií akceptuje zakúpenie spiatočnej letenky aj niekoľko dní po ukončení projektu. To znamená, že nemusíš ísť hneď domov, ale môžeš spoznať z krajiny viac. To je už však len na tvojom rozhodnutí a dohode s organizátormi.

Neformálne, no predsa vzdelanie

Neformálne vzdelávanie je výborné v tom, že od teba nikto nebude chcieť memorovanie poučiek a nemusíš sa báť ani skúšok. Naučíš sa mnoho praktických vecí: ako napísať dobré CV-čko, ako sa pripraviť na pohovor, ako robiť rozhovory, písať články či prichystať reláciu do rádia, ako fotiť krajiny a mnoho iného podľa danej témy. Budeš súčasťou multikultúrneho dialógu na rôzne celospoločenské témy a okrem toho dostaneš na konci Youthpass (certifikát o účasti), ktorý je výborný na prezentovanie sa pred budúcim zamestnávateľom. V mnohých prácach ocenia, že si fungoval vo veľkej skupine ľudí, dokonca s odlišnými národnosťami.

Kde hľadať ponuky projektov

To, že na internete je naozaj všetko, už asi vieš. Takže ťa určite neprekvapí, že tam nájdeš aj kopec info o slovenských organizáciách, ktoré niečo takéto sprostredkovávajú a organizujú. Napríklad: ADEL Slovakia, Youth Europa, SYTEV, AIESEC (tam sú však náklady iné, ako tie vyššie spomínané), Youth in Action Slovakia (najväčšia skupina na FB v tejto oblasti) a mnoho ďalších.

Nezabudnuteľné zážitky

Erasmus+ projekty sú skvelou príležitosťou na akčné oddýchnutie si od stereotypu a spoznanie nových krajín a kultúr. Domov si odnesieš množstvo zážitkov a poznania o svete, o živote a o sebe. Ale do jedného kufra ich určite nezbalíš. Budeš ich v hlave nosiť rozhodne ešte veľmi dlho. Z vlastnej skúsenosti vieme, že aj týždeň v multikultúrnej skupine je v živote nenahraditeľným časom. Je veľmi prospešný v dnešnej spoločnosti plnej predsudkov a ohraničených názorov.

Na záver pre teba máme ukážku, ako môže taký projekt vyzerať. Pozri si vidá z projektov jednej z organizácií, Youth Europa, relizovaných v Estónsku aj za účasti Slovákov.

Zaujala ťa téma a chcel by si o nej vedieť viac? Ozvi sa, zariadime 🙂

Chceš stráviť v zahraničí dlhší čas (semester či dva)? Prečítaj si náš článok o Erasmus výmennom pobyte.

 

Podobné články

Komentovať