Študuj 1 alebo 2 semestre na zahraničnej vysokej škole vďaka programu Erasmus

Štúdium v zahraničí sa pre Slovákov z roka na rok stáva atraktívnejším. Náklady sú však veľakrát vysoké – už len internát na Slovensku či v Anglicku má rozdiel v cene až o jednu nulu (teda 60 € vs. 600 €) mesačne. Nehovoriac o školnom či o skúškach, ktoré musí uchádzač zvládnuť. A napokon, nie všetci sa chcú zaviazať k niekoľkým rokom v zahraničí. Práve vtedy prichádza na rad Erasmus.

Vďaka tomuto programu je možné počas vysokoškolského štúdia vycestovať až na 12 mesiacov počas jedného stupňa. To znamená 12 mesiacov pre bakalárov a ďalších 12 pre magistrov. Takýto študijný pobyt má dve veľké výhody:

  • možnosť priniesť si späť kredity
  • možnosť získať grant

Ak by ťa zaujímal kratší program, existuje aj Erasmus+ zameriavajúci sa na krátkodobé študentské výmeny. Viac sme o ňom písali v tomto článku.

Kredity v zahraničí ti platia aj na Slovensku

Uvedomujeme si, že niektoré univerzity majú k uznávaniu kreditov zo zahraničia prinajmenšom svojský prístup. Vo všeobecnosti však platí, že ak si v zahraničí zvolíš predmety, ktoré čiastočne spĺňajú to, čo by si študoval na Slovensku, vieš si ich preniesť. To znamená, že nestratíš rok štúdia zbytočne, ale zarátajú sa ti do minima 180, prípadne 120 kreditov.

Okrem toho, niektoré katedry podporujú aj to, aby si študenti vyskúšali predmety, ktorých u nás niet: napríklad morskú biológiu namiesto suchozemskej, či cudzí jazyk, ktorý sa u nás nevyučuje.

spoznaj novych kamosov vdaka Erasmus

Niekoľko tipov, ako zvládnuť výber predmetov, nám poskytla študentka Timka, ktorá sa o svoje skúsenosti z dvoch Erasmov v zahraničí podrobne delí aj na svojom blogu:

  • výber predmetov konzultuj so svojím Erasmus koordinátorom a aj vyučujúcim
  • v prípade, že nie je vopred jasné (napríklad z infolistu), o čom bude predmet v zahraničí, popros o túto informáciu vyučujúceho (jeho e-mail by mal byť verejný na webe školy, o ktorú sa zaujímaš, alebo ti ho na požiadanie poskytne tvoj Erasmus koordinátor v zahraničí)
  • okrem povestného dokumentu Learning Agreement niektoré školy podpisujú aj vlastný vzor o predmetoch, ktoré budeš mať v zahraničí; táto tabuľka zväčša obsahuje aj to, za čo si ich chceš dať uznať doma – túto by ti mal podpísať niekto z tvojej katedry, aby si mal záruku, že po návrate nebudeš o 30 kreditov ľahší

Možnosť získať grant

Erasmus+ granty sú tabuľkové finančné príspevky, ktoré dostaneš pred svojím odchodom. Treba o ne požiadať, ale zväčša je žiadosť už súčasťou prihlášky. Mesačný príspevok sa pohybuje od 300 do 600 € (zhruba) a síce nepokryje celý tvoj život v zahraničí, značne ti pomôže s letenkami a napríklad ubytovaním. V prípade, že poberáš sociálne štipendium, naďalej ti ho vyplácajú aj počas Erasmu – navyše získaš ku grantu bonus okolo 150 €. EÚ sa takto snaží podporiť mobilitu študentov bez ohľadu na to, či majú vlastné financie na podobný „výstrelok“. Samozrejme, celé štúdium v zahraničí, od prihlášky až po výpis známok, je zdarma.

Kam môžem vycestovať?

Každá univerzita má k dispozícii zoznam partnerských univerzít, na ktoré môžu ich študenti vycestovať. Nie vždy si môžeš vyberať zo širokého zoznamu a niekedy ti najviac budú sedieť predmety v susednom Česku či Maďarsku. Tu je už len na tebe, ako sa rozhodneš.

cestovanie s programom erasmus

Môžeš si zjednodušiť akademický život štúdiom podobných predmetov a prehĺbiť si znalosti o susedných kultúrach. Alebo zariskuješ, no vycestuješ niekam ďalej od domova. Tak či onak, staneš sa súčasťou obrovskej komunity zahraničných študentov a nepochybne získaš vedomosti a aj nové priateľstvá.

Kde a kedy sa treba prihlásiť?

Toto závisí od tvojej univerzity, fakulty a niekedy aj katedry. Odporúčame ti pozrieť sa na webstránku tvojej katedry, ktorá by mohla mať záložku Erasmus+. Ak nie, skoč na web tvojej univerzity a v oddelení pre zahraničné vzťahy hľadaj podobný link. Niektoré školy organizujú začiatkom akademického roka aj infostretká, kde o možnosti Erasmu oboznamujú svojich študentov. Nezabudni tiež sledovať oznamy v AiSe a na nástenke – niekedy sa uvoľní miesto na poslednú chvíľu. Prihlasovací proces záleží od školy. Jediný dokument, ktorý je vždy rovnaký, je takzvaný Learning Agreement, teda Dohoda o štúdiu.

Oplatí sa vycestovať?

Napriek papierovačkám ti hovorím áno. Získaš nové skúsenosti, naučíš sa žiť samostatne a fungovať v medzinárodnom prostredí. Zlepšíš si jazykové zručnosti a spoznáš nový spôsob vyučovania. To všetko za finančnej podpory od EÚ.

Zaujíma ťa, ako svoj Erasmus+ prežila Timka? Popri škole, práci a blogovaní sa rozhodla už po druhýkrát vycestovať do Španielska – a takéto boli jej pocity po návrate.

To najlepšie z Instagramu #erasmus

Vybrali sme pre teba zážitky študentov, ktoré zdieľajú na Instagrame. Inšpirujú prihlásiť sa aj teba?

[instagram url=“https://www.instagram.com/p/BmiKhybFJBe/?tagged=erasmus“ hidecaption=“false“ width=“612″] [instagram url=“https://www.instagram.com/p/BmgNwVTCrJa/?tagged=erasmus“ hidecaption=“false“ width=“612″] [instagram url=“https://www.instagram.com/p/Bmh-mR8n5yd/?tagged=erasmus“ hidecaption=“false“ width=“612″] [instagram url=“https://www.instagram.com/p/BmhukM1gzYN/?tagged=erasmus“ hidecaption=“false“ width=“612″] [instagram url=“https://www.instagram.com/p/BmhJ2yeHKgc/?tagged=erasmus“ hidecaption=“false“ width=“612″] [instagram url=“https://www.instagram.com/p/BmhDDI7hwKc/?tagged=erasmus“ hidecaption=“false“ width=“612″]
Podobné články

Komentovať